Facket måste bli bättre

Under 2007 har fackföreningarna förlorat en mängd medlemmar, 200 000 har lämnat fackförbunden och ännu fler har lämnat a-kassorna. Men ingen av de fackliga ledare som uttalar sig i DN verkar ha nån medicin som fungerar. Det är mest intetsägande floskler som kommer ur Sture Nordhs, Anna Ektrsöms och Wanja Lundby-Wedins munnar. Istället gläds de åt att de inte lyckats höja sin medlemmars löner speciellt mycket.

Att borgarregeringen på olika sätt vill försvaga facket är väl självklart. I motsats till Monica Green tror jag dock inte detta är de svenska fackföreningarnas huvudproblem. Utan huvudproblemet är att de inte längre företräder sina medlemmar intressen som exemplet med lönerna ovan visar. LO företräder snarare det socialdemokratiska partiets och dess maktelits intressen än något annat. Det är här problemet ligger.

I en situation när klasskampen hårdnar, när motsättningarna i samhället hårdnar så abdikerar facket från sin uppgift på olika sätt och vis. Eller, rättare sagt, det gjorde man för länge sen. På samma gång som facket byråkratiserats har man också begränsat demokratin i organisationerna. Medlemmarna känner att de inte kan påverka eller ha inflytande i sin organisationer längre.

När sen fackföreningarna inte längre försvarar medlemmarnas intressen så är det klart att många tröttnar och lämnar. Om facket varit en kämpande organisation med medlemmarnas intressen framför ögonen i första hand hade säkerligen medlemstappet kunnat undvikas.

Folk hade säkerligen då, precis som i Danmark, varit beredda att betala betydligt mer för sitt medlemsskap. men ingen är beredd att betala mer när man inte får nåt för pengarna. Det finns ingen anledning att pengarna ska hamna i några byråkraters fickor. Byråkrater som bara ser till sina egna eller det socialdemokratiska partiets intressen.

För att facket ska kunna vända utvecklingen behöver de svenska fackliga organsiationerna bli mer demokratiska, mer kampinriktade och bättre företräda medlemmarnas intressen. Det är också nödvändigt för att arbetarklassen i Sverige ska kunna försvara sin intressen i en allt mer hårdnande tid. Facket måste helt enkelt bli bättre för sina medlemmar.

Läs mer:
”Facket måste bryta med socialdemokraterna”
Att ena arbetarklassen i kamp för sina intressen
Det behövs konkreta krav
Därför behövs fackföreningar
Fackföreningarna kan tvinga fram ett nytt samhälle
Facklig Opposition, en genomgång…
För demokratiska och kämpande fackföreningar
Medlemmar vill ha tuffare fack
Medlemmarna ska bestämma – ta strid för kollektivavtalen
Samförstånd eller kamp, två linjer i facket
Vad facket ”måste” – Men varför gör de inte det ?

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Magnus

  Du är bara irriterad över att LO enbart stödjer ett av de socialistiska partierna. SACO då? Varför håller de sig utanför politiken så tydligt? Kanske beror det på att de tror mer på tillväxt och att betala för sitt eget uppehälle.

  Det gör jag i alla fall. Självklart ska vi hjälpa varandra, men man måste också se om sitt eget hus istället för att kräva hjälp av grannen.

  Snyltsverige har fått en rejäl snyting och jag är glad att slippa betala onödigt höga ersättningar till tjuvaktiga individer som medvetet fuskar och stjäl. Tyvärr drabbar det även alla de som är ärliga i sitt uppsåt, men vi kompenseras alla genom ökade möjligheter att få arbete och mer pengar kvar efter skatt när vi så får ett jobb.

  Sedan att facket fått det lite tuffare och helt plötsligt måste ha något att erbjuda, är inte det bra?

 • bodil

  Facket har överlevt sig själv det finns ingen anledning att betala avgift till NÅGOT som man inte har NÅGON glädje av.
  Det högre utfall i lönekuvetet som har och kommer att serveras löntagarna är vida värt vad en fackförening KANSKE hade kunnat medverka till i löneförhöjning.
  Löneförhöjningen skulle vara så hög att det inte skulle vara möjligt att genomföra den.
  Det är fackets akilleshäl och svenska löntagare i alla fall de flesta har insett detta.
  De felaktigt ubetalda ersättnigarna som florerat under åren
  har medverkat till fackets svanesång.

 • Fast felet med facket är nog snarare att medlemmarna inte engagerar sig
  och att dessa tycks anse att facket (vad de nu anser att det det är) ska agera för deras intressen och bästa, utan att de själva behöver lyfta ett finger.

  Facken är faktiskt en demokratiska organisationer, och om medlemmarna tog tillvara sina rättigheter där, engerade sig som sagt, skulle det kunna vara helt annorlunda.

  Vi har faktiskt det samhälle vi förtjänar – är vi ointresserade och oengagerade så får vi finna oss i att eliten snor oss på det mesta!

 • Pingback: Facket vid ett vägskäl()