Familjen Persson och klädimperiet

Del 11 av 22 i serien Storfinansen

Det handlar förstås om ett av Sveriges största företag, klädföretaget H&M, en gång i tiden Hennes & Mauritz. Ett företag i vilket familjen Persson kontrollerar en majoritet av aktierna och rösterna. H&M, som idag har 68 000 anställda, grundades ursprungligen år 1947 av Erling Persson (1917-2002) Erling fick tre barn, Sian Persson (1945-1992) som gifte sig med Jörgen Bengtsson, Stefan Persson (1947- ) och Lottie Persson (1949- ), gift med Pieter Tham.

Stefan är den som länge lett företaget och under hans tid har H&M blivit en av världens största klädbutikskedjor och ett av Sveriges största företag. Han har också tagit initiativ till Familjen Erling Perssons stiftelse och sitter i en mängd bolags styrelser så som Schörlings investmentbolag Melker Schörling AB, Bekå, Stefan Persson Placering AB (familjens maktbolag), Bernum, Ramsbury med flera. Av Stefan Perssons söner är Karl-Johan medlem av H&M:s styrelse och alla tre barnen sitter i styrelsen för familjens maktbolag Stefan Persson Placering.

Sian Bengtssons tvillingsöner Jan och Stefan Bengtsson har investmentbolaget Ekstranda AB och driver bland annat företaget Sturehof AB, Ekstranda Hotell och har intressen i ytterligare ett antal företag i nöjesbranschen. I de två brödernas företag finns kanske något hundratal anställda.

Stefan Perssons syster Lottie Tham äger, förutom aktier i H&M, också bolaget Jakobsberg Invest som spekulerar på börsen. Hennes man, Pieter Tham äger Tham Invest och i styrelsen för bägge företagen sitter Henrik Toll som också sitter i förvaltningsbolaget för paret Thams gods Jacobsberg och i styrelserna för ett flera andra godsföretag som Stora Sundby Lantbruks och Fritids AB, Vidbynäs Förvaltnings AB och Djursnäs Säteri AB smat en del andra företag. Även barnen till Pieter och Lottie Tham, sitter i styrelserna för familjeföretagen.

Läs mer: AB1, AB2, Uppsala-Nytt, DN1, Signerat Kjellberg, Folkmakt, Forbes, E24_1, Dagens PS, E24_2, AB3, SVD1, GP, Realtid1, VA1, Affärsvärlden1, EX1, AB4, E24_3, Arbetaren, DN2, Dagens Handel, Affärsvärlden2, DN3, AB5, DI1, Newsdesk, EX2, SVD2, Realtid2, Realtid3, Resumé1, Dagens Media, VA2, DI2, Affärsvärlden3, Realtid4, Resumé2, AB6,

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Schörling – Douglas parhästLundbergs – bland Sveriges allra rikaste >>
Advertisements
 1. Pingback: Sveriges största företag och de 15 familjerna | Svensson

 2. Pingback: Sveriges rikaste och de 15 familjerna | Svensson

 3. Pingback: Innehållslöst pladder av Sanna Rayman | Svensson

 4. Pingback: Holch Povlsen - familjen Persson på danska | Svensson

 5. Pingback: Mördade pokerprofilen Andreas Oscarsson vittne i utpressningshärva | Svensson

 6. Pingback: Tham och Tamm - från Ostindiska till järnbruk och gods | Svensson

 7. Pingback: Eklöf - Stadium | Svensson

 8. Pingback: Påhlsson - Pågens och Pååls | Svensson

 9. Pingback: Påhlsson - Pågens och Pååls | Svensson

 10. Pingback: HM-familjen, skumma affärer och mord | Svensson

 11. Pingback: Klingspor - Kinnevik och gods | Svensson

 12. Pingback: Kungens vänner - Fredrik Ramberg | Svensson

 13. Pingback: Kungens vänner - Christer Tegnér | Svensson

 14. Pingback: Kungens vänner - Bertil Nordström | Svensson

 15. Pingback: Näringslivets mäktigaste under 40 och de 15 familjerna | Svensson

 16. Pingback: Norden största företag och de 15 familjerna | Svensson

 17. Pingback: John Mattson - byggmästare som blev rik under miljonprogrammet | Svensson

 18. Pingback: Hedgefonder och privatbanker | Svensson

 19. Pingback: Case Asset Management - Svensson och Persson | Svensson

 20. Pingback: Adrigo Asset Management – Schörling | Svensson

 21. Pingback: Mertzig Asset Management – Persson | Svensson

 22. Pingback: Arvid Svensson | Svensson

 23. Pingback: Sveriges 15 familjer då och idag - Affärsvärlden fabulerar | Svensson

 24. Pingback: De rika som tycker om att betala skatt | Svensson

 25. Pingback: Sveriges 55 mäktigaste familjer enligt Veckans Affärer | Svensson