Att kämpa lönar sig

Kämpar man för sina rättigheter lönar sig detta oftast. I både stort och smått. Ibland når man inte ända fram ller vinner först långt senare och ibland så förlorar man eller får större problem. Men slåss man inte för de rättigheter man har som anställd, för demokrati, mot nedskärningar, mot privatisering, mot miljöförstöring, mot apartheidregimer osv, så har man redan förlorat på förhand. Utan kamp, utan försöka att förändra har man ingen chans att vinna. Det är därför viktigt att göra som arbetarna på Lagena, arbetarna i Göteborgs hamn, ungdomarna i Hammarkullen, eller som folk i Iran. Att kämpa för sina rättigheter. När man kämpar för sina rättigheter utvecklas man också som människa, man blir stoltare, starkare och lyckligare. Inte heller det är något som man ska glömma bort. Och samhället blir bättre eller kan bli bättre.

Kamp lönar sig. Det borde också Saab-arbetarna tänka på. Och inte som nu lita på att andra löser problemen. För det kommer inte att ske. Andra kommer inte att rädda några jobb vid Saab i Trollhättan.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Martin

  Precis så är det. Man får inget här i livet, man måste kämpa för allt. Det har jag nyligen erfarit rent personligt och även om jag inte kan betraktas som arbetare längre, så fungerade klasskampens metoder över förväntan. Seger i den konflikt jag hamnade garanterades av att det är den som kontrollerar produktionen som har den faktiska makten. Den formella makten kan emot det bara brösta sig, komma med tomma hot och slingra sig i största allmänhet. Står man fast och inte låter sig pratas bort kan man bara vinna, speciellt i de situationer där man absolut inte har något att förlora.

  Åstadkommer man en sådan seger så vinner man som du säger mer än bara det man krävt. Man vinner självförtroende och stolthet. Dessutom så vinner man arbetsglädje av att få igenom sina krav, man tycker det är roligare att jobba om man känner att man har makt över sin situation. Man vinner en känsla av samhörighet när man varit med och kämpat för sina kamraters bästa.

  När man går i kamp med kapitalister så visar de sin rätta sida, när man hotar dennes intressen så får man snart se att inget är för lågt för denne i försvar. Om man hade respekt för kapitalisterna innan, så är oddsen ganska stora att man efter en konflikt med dem bara känner förakt för dem. När man skådat under ytan på den polerade fasaden.

  Arbetaren har allt att vinna på kamp och egentligen inget att förlora.

 • Pingback: Palestina, vad handlar det om egentligen? | Jinges Web och Fotoblogg()

 • Pingback: Återinför förbudet mot bemanningsföretag! | Internationalens ledarblogg()