Lögner och fantasier om Göteborgs förorter i Aftonbladet

Oroligheterna i Göteborg har pågått i tre veckor. Huvudsakligen har förorter med dominans av ”vit” arbetarklass berörts av oroligheterna. Det hela har uppmärksammats mycket lite av stockholmstidningarna. Men igår slog Aftonbladet på stora trumman, ungdomarna i Göteborg är enligt tidningen beredda att mörda poliser. Tidningen har bl.a. pratat med en ung man i Hjällbo som säger detta och sedan tagit det som ett representativt uttalande för ungdomar i Göteborgs förorter.

Det är symptomatiskt att Aftonbladet först skriver om oroligheterna och bilbränderna i Göteborgs förorter när de efter tre veckor till slut nått de invandratäta förorterna i nordost. Innan dess var det arbetarklassungdomar i mer ”svenska” förorter. Nu, i rent rasistisk anda försöker Aftonbladet få det till att det handlar om invandrarproblem med invandrare i de invandrartäta stadsdelarna och det är först då som det tycks intressant att skriva om. Det är inget annat än rasism från Aftonbladets sida. Det handlar soms ocial oror som en konsekvens av nedskärningar. Som drabbar arbetarkalssen lika, oavsett ursprung.

Men Aftonbladet vet inget om Göteborgs förorter. Man kan inte prata med vilken ung person som helst. Gangstergängen har stort inflytande bland viss ungdomsgrupper och förmodligen har Aftonbladet pratat med en gangster. Och gangsters har som vi vet inga problem med att mörda poliser. Men uttalandet från de unga som AB intervjuat kan inte anses representera ungdomarna i Göteborgs förorter. Dessutom vet alla i Göteborg att sprängningen av en dörr i Svartedalen på Hisingen inte har något med ungdomsoroligheterna att göra, som Aftonbladet hävdar. Inte heller har alla bilbränder det. En del är försäkringsbedrägerier, en del är gangsteruppgörelser.

Vidare undrar Jan Helin i Aftonbladet vad det hela beror på. Men vi vet redan vad oroligheterna i Göteborg (som avtagit under den senaste veckan) beror på. Det handlar om nedskärningar i fritidsverksamheter, nedskärningar i skola, nedskärningar vad det gäller a-kassa och sjukersättning och socialhjälp. Det handlar om en skenande arbetslöshet i Göteborg där bilkrisen näst efter Trollhättan slår hårdast. Det är dessa saker som är bakgrunden till oroligheterna i Göteborgs förorter och stöket i Gottsunda.

Myndigheterna i Göteborg gjort en massa och en massa rätt. Polisen och socialtjänsten har uppsökande verksamhet hos familjer med barn som misstänks delta i stök och oroligheter. Polisen har förändrat sitt agerande för att inte provocera i onödan, samtidigt som de naturligtvis ingriper mot brott. Så man involverar alltså föräldrarna och inte heller är det full kalabalik. Det är faktiskt rätt så lugnt i verkligheten.

Bilbrändernas orsaker går att förstå och då kan vi också åtgärda de grundläggande problemen, och inte bara de oacceptabla yttringarna i form av bilbränder och angrepp på räddningstjänst, ambulanser och polis. Det finns vettiga, bra, riktiga och framkomliga sätt att prortstera på, som leder till resultat, det har ungdomarna på Mixgården i Hammarkullen visat.

Aftonbladets artikelserie om ungdomsoroligheterna gör emellertid inget för att klargöra, den gör inget för att förklara, den gör inte om man kan ha användning av för att förstå vad som händer. Helt enkelt är Aftonbladets artiklar om förortsupploppen falsarium som är fulla med lögner och fantasier och som i värsta fall underblåser bilbränder och våld.

Intressant?
Bloggat: Proletärbella, Röda Malmö,
Borgarmedia: SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements