Trakasserier mot facklig förtroendevald på Becton Dickinson i Helsingborg

Företaget Becton Dickinson i Helsingborg ska läggas ner och tillverkningen flyttas utomlands. Deta har fått fackbasen Henry Rosendahl att skriva protestmejl till beslutsfattare inom företaget i hela världen. En gång per vecka under 33 veckors tid om jag förstått det rätt.

Det är förståeligt om företrädare från företaget tycker det är jobbigt, men det kan knappast vara ett brott mot kollektivavtal och arbetsmarknadslagar. Det finns inget av det som är citerat i tidningen som kan anses vara uppviglande eller en uppmaning till stridsåtgärd. Därmed kan en facklig företrädare knappast avkedas på grund av en sån sak. Att hota med sparken blir i det läget inget annat än trakasserier mot en kritisk facklig företrädare. Fast det är svårt att begripa vitsen med hotet om avsked, alla ska ju sluta ändå?

Men att som företaget också gjort, att stänga av Rosendahls möjlighet att från jobbmejlen kommunicera med hela företaget ligger nog inom ramen för det som företaget lagligen kan göra. Trakasseri är det väl ändå, men inte lika allvarligt som hot om avsked.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Bo Myre skriver 14-20/9, Oslo: «FANDEN PÅ VEGGEN» (Eng / Sve), andread0ria skriver En liten film om att sparka in öppna dörrar

Advertisements
 • Att skriva 33 protestmail (ett mail i veckan i 33 veckor) är ju fullständigt galet. Han måste ju inse att när förhandlingarna är klara kan man inte hålla på och protestera på detta sätt. Det är ju emot kollektivavtalets anda, att när förhandlingarna är klara (lokalt och centralt) så tas ett beslut som ska respekteras.

 • Anders_S

  svenskmillionaire: Du pratar strunt. Man har en total demokratisk rättighet som människa att säga vad man vill. Och protestera på det sätt man anser är lämligt. Kollektivatal reglerrar inte demokratiska rättigheter.

  Förhandlingar i såna här fall är inga förhandligar utan mera tuta och kör-grejer. Facket kan vara mot hur mycket som helst, men företaget kan göra som de vill ändå. Jag tvivlar på att facket sagt ja i någon förhandling i detta fall och inget i artikeln tyder heller på det. Så varför ska man ändra sig när man varit mot hela tiden. Och det är klart man kan fortsätta att protestera.

 • Men Anders, du vet väl att ”vid fabriksporten upphör demokratin”, som jag personligen hört en ganska högt uppsatt f.d. SSU:are i Göteborg säga på en distriktsårskonferens.

  Bedrövligt hanterat av företaget.

 • Anders_S

  Nicklas: SÅ är det ju förstås. En anställd i ett privat företag har inte full yttrandefrihet. Man riskerar alltid att få sparken.