Inget positivt att vänta av socialdemokratin i integritetsfrågor

Socialdemokraternas ledning med Mona Sahlin i spetsen är i grunden positiva till Ipred-lagen, vilken ger privatföretag möjlighet att agera polis mot misstänkta illegala fildelare, och FRA-lagen som möjliggör massavlyssning av befolkningens internet. och telefonkommunikation utan brottsmisstanke.

Man har varit drivande för att genomföra det så kallade datalagringsdirektivet som ska tvinga internet- och teleoperatörer att spara användarinformation. Kort sagt är socialdemokratin positiv till mer övervakning och kontroll. Det föreligger därvidlag ingen större skillnad på dem och borgaralliansen med moderaterna i spetsen.

Det socialdemokratiska partiet har dessutom en mycket smutsighistoria när dte handlar om övervakning, man har i samarbete med den militära underrättelseorganisationen Informationsbyrån (IB) kartlagt och registrerat 10 000-tals fackligt aktiva människor och människor aktiva i solidaritetsrörelser.

Man har i regeringsställning bestämt att Säpo skulle föra ett åsiktsregister på 100 000-tals vänsteranhängare av olika slag. Borgarpartierna är dock inte mycket bättre de,det har inte varit någon skillnad när de suttit i regeringsställning på 1970-talet och 1990-talet. Åsiktsregisteringen har fortsatt ändå.

Kort sagt, bägge de politiska huvudalternativen i Sverige är för ökad repression, ökad övervakning och ökad kontroll. Det handlar om att den borgerligt kapitalistiska övervakningsstaten genomförs idag och nu, av den borgerliga regeringen. En socialdemokratiskt dominerad regering kommer att ha samma politik på detta område. Det kommer vänsterpartiet och miljöpartiet inte att kunna ändra på.

Intressant?
Borgarmedia: SVD, AB1, 2, EX, Sydsvenskan,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Vad säger konkurenterna om jobbkongressen? « Röda Berget()

 • Anders

  ”En socialdemokratisk regring kommer att ha samma politik på detta område. Det kommer vänsterpartiet och miljöpartiet inte att kunna ändra på.”

  Nå, en ”socialdemokratisk regring” kommer vi ju inte att få hur det än går. Och vad (v) och (mp) kommer kunna ändra på avgörs av helt andra saker än vad du skriver på din blogg. T.ex. hur många röster de partierna får, hur högt de prioriterar frågorna (för (v) är den en av tre viktigaste i valplattformen) osv. Trottepessimism är snarare tröttsamt än hjälpsamt om man vill förändra verkligheten.

 • Anders_S

  Anders: Nu har jag förtydligat lite. I övrigt är du realpolitiskt naiv.

 • ”Man har varit drivande för att genomföra det så kallade datalagringsdirektivet som ska tvinga internet- och teleoperatörer att spara användarinformation.”

  Visserligen är det så att internet också kan användas för brottslig verksamhet. Ändå är det nog något naivt att tro att de som har brottslig uppsåt, ”professionellt” sådant, skulle lämna efter sig användarinformation, därtill är kryphålen för många.

  I Sverige, där jag har ett fast abonnemang, vet jag inte så mycket om vad det finns för olika alternativ på marknaden. I utlandet där emot, finns det gott om ”hotspot”-alternativ som är helt anonyma. Just dessa rader råkar vara skriven via en sådan ”hotspot”.

  Ur denna aspekt verkar datalagringsalternativet vara något ålderdomligt.

 • Anders_S

  Allianspartisten. Ja det är ett dåligt förslag som bara gör intrång på människors integritet och komemr att leda till övervakning av mängder med helt oskyldiga personer.

 • Det handlar inte om att spionera på kriminella. Det handlar om att skrämma alla som inte sympatiserar med Sverige-stödda diktatorer i deras hemländer och försöka få dem att inte engagera sig politiskt.

  Det är en avlyssningslag i princip enbart skapad för att avlyssna vänster och muslimer. ”Men sen kommer de efter…”