Asir – fängelsegäng bildat år 2005

Asir är ett av de nyare gangsternätverken i Sverige och anses ha bildats inne på svenska fängelser, främst Kumla. år 2008 beräknades man ha ett 20-tal medlemmar i Göteborg, Norrköping, Uppsala och Västerås. En man från Uppsala/Norrköping, Süyar Gürbüz, har i media utpekats som ledare för Asir. Han var i vilket fall som helst en av de personer som fanns på polisens ursprungliga Alcatrazlista och har dömts för ett flertal grova brott.

Under 2007 och en tid därefter var Asir inblandat i ett våldsamt gangsterkrig i Göteborg och andra orter. Läget är fortfarande spänt. Bland annat blev en bror till Denho Acar, ledaren i Original Gangsters, svårt knivskuren i en sammandrabbning i Göteborg. Även med X-team låg man i fejd vid ungefär samma tid:

Den 5 september besköts en medlem i Asir av folk ur Bandidos supporterklubb X-Team på en parkering i Angered. Den 10 November drabbade Asir och Bandidos samman igen, beväpnade med knivar och påkar, i ett gängslagsmål i Hisings backa. Tre dagar senare, den 13 november, skedde skottlossning med automatvapen mot en bil, som tillhör en Asiranhängare på Brunnsbotorget. Kulor från skottlossningen hamnade hos en äldre man.

2009 dömdes Süyar Gürbüz till 4 års fängelse för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. I tingsrätten dömdes han för det grövre brottet förberedelse till mord. Han dömdes också för en del andra brott i samma veva. Det hela handlade om att han var misstänkt för att ha förberett bombattentat mot en före detta ledare för Tigrarna, Ali Dashti Pour och presidenten i Bandidos MC i Göteborg, Mehdi Seyyed:

Asirledaren Süyar Gürbüz har stått åtalad misstänkt för förberedelse till mord alternativt förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Han ska ha beställt bomber från Kroatien, bomber som varit ämnade att röja ledaren för Bandidos, Mehdi Seyyed, och grundaren av det kriminella nätverket Tigrarna, Ali Dashti Pour, ur vägen. Enligt åklagaren ska 32-årige Süyar Gürbüz personligen ha åkt till Kroatien för att träffa bombleverantören. Sprängladdningarna skulle sedan föras från Zagreb till Göteborg med hjälp av en kurir.

Enligt en del uppgifter var det misslyckade postrånet i Göteborg delvis ämnat till att finansiera ett krig mot Asir för att få bort dem från Uppsala.

Läs mer: AB1, 2, GT1, 2, 3, KVP, GP1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, SVD, BT, Fokus, EX1, 2, 3,

Läs också:
Är gangstergäng inblandade i oroligheterna i Göteborg?
Gängen i nordöstra Göteborg
Hisingens gatugäng
Ytterligare två skjutna i Göteborg
Gangsterkrig skördar oskyldiga offer

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , href=”http://technorati.com/tag/Tigrarna”>Tigrarna, , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!