Strejk inom Sveriges viktigaste industri

I skuggan av flygstoppet och den isländska askan har det utbrutit strejk inom den svenska massa- och pappersindustrin. Det är en konflikt i själva kärnann i den svenska industrin och exportnäringen. Medan en stor del av all annan industri importerar större delen av insatsvarorna i sin tillverkning så gäller det inte för skogsindustrin. Det betyder att skogsindustrin i Sverige står för omkring 80% av nettoexporten (export-import) i landet (vilket är ungefär lika stor andel som oljan står för i Norge).

Det finns alltså ingen annan industri som har samma ekonomiska betydelse för Sverige som skogsindustrin om vi då bortser från betydelsen av den sysselsättning som en industri skapar. Sysselsättningsmässigt så är ju inte skogsindustrin den viktiga, men när det gäller pengar från export så är det utan tvekan den mest betydande industrigrenen i Sverige.

Men nu är det alltså strejk inom skogsindustrin. En strejk som startade i fredags och som än så länge innebär att 6 massafabriker och pappersbruk står stilla, Korsnäs utanför Gävle (Korsnäs AB), Väröbruk (Södra Cell) invid Varberg, Skoghall (Stora Enso), Iggesund (Holmen), Skärblacka (Billerud) utanför Norrköping och Munksund (SCA) invid Piteå. Idag har dock förhandlingar återupptagits så det är inte så troligt att strejken blir långvarig.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements