Pilotstrejk igång

Piloterna inrikesflyget har idag gått ut i strejk mot flygarbetsgivarnas oblyga försök att sänka lönerna och försämra arbetsvillkoren med hjälp av bemanningsföretag. Det beräknas att 23 000 personer skulle ha flugit med de flygningar som idag ställs in. Strejken består av två delar:

Pilotfacket och flygarbetsgivarna kunde inte hitta en lösning på bemanningsfrågan. Enligt Pilotföreningen handlar konflikten främst om rätten till återanställning för uppsagda piloter. Avia Express har sagt upp sina 80 piloter till den 17 juli och vill hyra in piloter utifrån. Arbetsgivarens tanke är att de ska bilda egna bolag, vilket innebär sämre villkor för de piloter som hyrs in.

Cirka 23 000 resenärer drabbas när fackets strejkvarsel utlöstes. Det ena varslet gäller regionalflygbolagen Avia Express, Avitrans Nordic, Golden Air och Svenska Direktflyg, vars piloter strejkar hela onsdagen. Dessutom tas alla Pilotföreningens 2 000 medlemmar ut i strejk mellan klockan 05.00 och klockan 13.00.

Sammanlagt ställs runt 230 avgångar in.

Avia Express har alltså sagt upp 80 piloter med hänvisning till arbetsbrist och vill istället hyra in piloter som egna företagare. Dvs bolaget har bestämt att man ska hyra in piloter, då uppstår arbetsbrist, och de antällda piloterna sägs upp. Det hela blir absurt och är definitivt ämnat att slå mot fackföreningen, mot arbetsvillkoren och mot lönerna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements