Djupt socialt arv

Boknytt
Du och din hjärna
Antonio Damasio
Optimal förlag

Djupt socialt arv

Nej, jaget är ingen illusion, som vissa flummare, filosofer, forskare och buddhister påstått. Det säger superhjärnforskaren Antonio Damasio i sin fjärde bok om sitt forskningsområde; ”Du och din hjärna – Så skapar hjärnan ditt medvetande” (som bygger vidare på de tidigare lika geniala böckerna ”Descartes misstag”, ”Känslan av att leva”, och ”På spaning efter Spinoza”). Det är nästan synd för annars hade man ju kunnat säga åt alla egoister och girigbukar att lägga av med sin själviskhet eftersom deras själv (jag) ju inte existerar.

Skämt åsido så behövs inte detta. För boken visar hur oändligt social, hjälpsam, empatisk och samarbetande människan är av naturen, av arvet, av biologin, av generna, av evolutionen. Hur vi naturligen gillar rättvisa och jämlikhet. Att vi har begåvats med sociala emotioner som medkänsla, förlägenhet, skam, skuld, förakt, svartsjuka, avundsjuka, stolthet och beundran. Att vi i grunden är moraliska väsen. Sociala, kulturella samhällsskapande varelser ”med förmågan till upproriskhet”!

Delar av detta sociala arv återfinns hos apor, primater, däggdjur. Och vårt evolutionära sociala arv går djupare än så, berättar Antonio Damasio. Ta till exempel den millimeterlånga rundmasken eller nematoden. Det ”är ett fascinerande djur med ett tämligen sofistikerat socialt beteende.” Där förekommer ”ett visst samarbete mellan olika individer, till och med ett visst mått av oegennyttigt beteende”.

De här sakerna finner jag intressantast i boken. Men i huvudsak handlar den om hur medvetandet byggs upp i samarbete mellan hjärnstammen, hjärnbarken, talamus och andra mekanismer hjärnan och kroppen runt. Hur hjärnan bygger ett sinne och gör detta medvetet. Det är intressanta men svåra saker, och den som hellre läser om människans socialitet bör istället inköpa Frans de Waals ”Empatins tidsålder”.

Speciellt vänsterfolk bör ägna sig åt den här snabbt växande evolutionsbiologiska och evolutionspsykologiska forskningen för att göra sig av med sitt ryggmärgsmotstånd mot allt tal om gener och beteende (som de felaktigt tror är högerreaktionärt). De har missat ett halvt sekel av vetenskaplig utforskning av människans evolutionära kollektivism (flockinstinkt) och osjälviskhet (altruism).

Hans Norebrink

Läs mer: DN, Lagerström,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

179 kr hos Adlibris

Advertisements