Klok + Snäll = Vis

Boknytt
Vägar till visdom
Stefan Einhorn
Forum

Klok + Snäll = Vis

Professorn och överläkaren Stefan Einhorn har sammanfattat människans uppgift här på jorden i fyra ord, och skrivit en bok om varje; ”En dold Gud” handlar om sanningssökande. ”Konsten att vara snäll” är en bok om etik. ”Medmänniskor” tar upp kärlek. Och denna sista i serien, ”Vägar till visdom”, tar förstås upp visdom.

Vad det är och hur det kan tillämpas och upparbetas vänder och vrider Stefan Einhorn på i denna i dubbel mening visa, rådgivande och uppmuntrande bok om hur människan bör agera mot människan. Men i radikal sammanfattning uppfattar jag att visdom kombinerar rationellt bearbetad och genomtänkt kunskap & erfarenhet, med känslor av empati och godhet. Lärdom och snällhet ger visdom.

Och Stefan Einhorn tar upp mycket av hjärnforskning (framlober och spegelneuroner) och evolution för att visa på att människor är ganska goda av naturen, och att vi själva tjänar på att vara goda. Det är långsiktigt vist att vara god. Ja, även kortsiktigt för moderna röntgenundersökningar visar att njutningscentrum i hjärnan aktiveras när vi samarbetar och är generösa.

Att våra individuella goda gärningar typ sopsortering och kamratstöd på jobbet skulle kunna förändra världen tvivlar jag dock på. Det måste till en politisk förändring för att skapa en rättvis värld som respekterar skapelsen/miljön. Och det uttalar sig också Stefan Einhorn för, men han framställer det senare som alltför lätt.

För vanligt folk är det svårt att hitta sammanhang där de på allvar kan påverka politiken i syfte att bygga en bättre värld. Själv har jag förgäves letat i 50 år på det sammanhanget.

Hans Norebrink

Läs mer: DN, Knuff,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

42 kr hos Bokus

Advertisements