Bananer och kokain

Huvuddelen av de bananer som kommer till Sverige kommer via hamnen i Göteborg. Det är också en av de hamnar i världen där det lossas mest bananer då Sverige är ett land där det konsumeras väldigt mycket bananer.

Bananerna lastas i huvudsak i Peru, Ecuador, Colombia,Panama, Costa Rica, Honduras och Guatemala. Från Peru och Colombia kommer huvuddelen av världens kokain. De centralamerikanska länderna är kända vidaresmugglingshubbar för kokainsmuggling. Tillsammans med bananerna kommer kokain därför till Europa. Göteborgs hamn är ett av de primära målen för kokainsmugglingen till Europa. Från Göteborg föst kokainet sedan vidare söderut i Europa och österut till Ryssland och Baltikum.

Göteborgs hamn är en av Europas största och numera ägs den av ett bolag som också äger en annan hamn känd för att det är en insmugglingshamn för kokain, nämligen Gioia Tauro i Kalabrien. Hamnen i Göteborg har enligt vissa uppgifter allt mer utvecklats till ett mindre nav i den europeiska handeln med kokain.

Genom Göteborgs centrala roll för införsel av kokain från Sydamerika, för införsel av amfetamin från Nederländerna och Belgien och för vidareförsel av heroin till lönsamma norska marknaden så är det viktigt för gangsters att kontrollera de kriminella verksamheterna i Göteborg.

Dominerande i Göteborg är det nätverk som går under namnet Naserligan samt Hells Angels. men med tanke på att ‘ndranghetan (den kalabriska maffian) kontrollerar den illegala verksamheten och smugglingen via hamnen i Gioia Tauro kanske det blir så i framtiden att de också försöker ta kontroll över hamnen i Göteborg.

Eventuell kan det redan vara så att Naserligan fungerar som ‘ndranghetans ombud i Sverige. Det är känt att den kalabriska maffian har goda kontakter i det forna Jugoslavien och har samarbeta med olika kriminella nätverk där. Dessutom vet man att de har ett avgörande inflytande över kokainsmugglingen till Europa.

Läs också:
Kokainets väg till Sverige
Amfetaminets väg till Sverige
Heroinets väg till Sverige

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Bananer och kokain”

Kommentarer inaktiverade.