Köttfusk för att tjäna mer pengar

Ett företag vid namn Heat AB har sålt fläskfilé som oxfilé till en rad grossister i Sverige. Det kan handla om flera ton fläskfilé som färgats och sålts under falsk varubeteckning. En representant för företaget, Åke Hultberg, hävdar att man länge köpt kött från samma ungerska företag, Filetto, och att man trott att det handlar om oxfilé. Det är dock inte bara fläskfilén från Ungern som varit felaktigt märkt, utan också fläskfilé från Argentina.

Fusket upptäcktes hos restauranggrossisten Svensk Cater. Den ungerska fläskfilén har sålts till Svensk Cater av Heat AB medan en argentinska fläskfilén sålts till Svensk Cater av CKA Chark som i sin tur köpt kött av Heat AB. CKA Chark har gått i konkurs.  Ett annat företag som köpt falsk oxfilé från samma partier är ML Food.

Livsmedelsverket har gått ut med en varning. Detta då färgen kan vara farlig, risk finns att köttet tillreds för dåligt vilket kan vara falrit när det gäller fläskkött.

Heat AB har dessutom inte haft tillstånd att bedriva verksamhet med livsmedel och kommer därför också  att polisanmälas av Svalövs kommun där företaget har sitt huvudkontor. Svensk Cater ligger enligt media i Karlstad och kommunen där har anmält brott mot livsmedelslagen. Svensk Cater har för sin del anmält Heat AB.

Enligt allabolag.se har Svensk Cater AB sitt huvudkontor i Örebro (har dock verksamhete på en lång rad platser i Sverige) och ägs av ett norskt bolag vid namn Eurocater ASA, vilket tyder på ett börsnoterat företag. Men det är inte börsnoterat, utan i själva verket så är det ett bolag som ägs av riskkapitalbolaget Altor och är danskt. Om det nu är det aktuella företaget. Kanske handlar det  om ett helt annat företag som försöker leva på det stora företagets namn. Inget verkar ju stämma i alla fall.

Enligt sajter som listar svenska aktiebolag som allabolag.se och proff.se så finns det inte nåt bolag som heter Heat AB. Hemsida har det dock men då handlar det om ett företag, sannolikt en enskild firma, som sysslar med hästar och drivs av familjen Hultberg. Det finns ett företag i Svalöv som heter Barterinvest AB och som drivs av Åke Hultberg. Adresserna för hästföretaget Heat och livsmedelsföretaget Barterinvest är desamma. Det luktar onekligen lite illa kring det här.

ML Food tycks var en enskild firma som driv av Lars Uppling och har samband med ett annat hästuppfödningsföretag, Björkbacke gård då gårdens hemsida uppges vara hemsidan för ML Food. I själva verket tycks det företag han driver heta ML Consulting i Sundsvall AB. Det verkar onekligen som en hund ligger begraven även här.

Det är nog mer som inte står rätt till i detta ärende än det som SVD hittills avslöjat.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

8 Replies to “Köttfusk för att tjäna mer pengar”

  1. Det man verkar ha missat i rapporteringen av detta är den etniska aspekten. Hur många muslimer & judar är det som ovetandes mumsat i sig fläskkött & hur påverkas dom av denna nyhet? Eller är dom allt för upptagna med att skölja munnen i såpvatten för att kunna intervjuas?

    1. Med tanke på att det är mycket få judar som äter kosher och förhållandevis få av Sveriges kanske 150 000 troende muslimer som äter halal så är det nog en ganska ointressant frågeställning i det stora hela.

      1. Det där med bamba är bara dumheter. De flesta skolor i Sverige har nog inte ens några muslimska barn eller inte ens några barn från muslimska länder. I storstäderna är det en annan sak.

  2. Gör som jag, köp endast kött som är svenskproducerat och styckat som alltid Citygross har. Det är kanske någon krona dyrare men köper man inte kilovis med kött åt gången blir det inte så mycket dyrare, samtidigt kanske vi kan få köttbönderna i Sverige att överleva. Jag vet inte om det gäller ännu, men förr gick en krona per kilo fläskkött tillbaka till den svenske bonden när man köpte kött från ovanstående företag.

  3. Pingback: Fiskfusk | Njord

Kommentarer inaktiverade.