Feministiskt Initiativ negativt för jämställdheten

Enfrågepartier är i allmänhet negativa för den fråga de bildats kring och alltid negativa för de i samhället som har det sämre. Skapandet av miljöpartiet innebar att miljökampen lades på is, folk slutade organisera sig i vardagen och kampen för en bättre miljö hamnade i bakvatten. Detta har sen fått konsekvenser för klimatkampen, det har inneburit att det var extremt svårt att organisera bestående folkliga rörelser i klimatfrågan. Delvis är detta ett resultat av att miljöpartiet bildades och den därmed följande institutionaliseringen av miljöengagemanget. Miljöfrågan blev med miljöpartiet bildande också en fråga enbart för medelklassen. Arbetarklassen lämnades därhän.

På samma sätt är det med Feministiskt Initiativ. Partiet bidlades, frågan kidnappades, feminismen och jämställdheten drabbades av en backlash. Detta är delvis en konsekvens av att Feministiskt Initiativ har bildats. Genom att partiet bildades knöts frågan om jämställdhet upp till parlamentariska val. Frågor som inte berör medelklasskvinnor utan bara arbetarklasskvinnor blev ointressanta. Arbetarklassen marginaliserades i jämställdhetspolitiken (liksom även i övrigt) och en del arbetarklassmän reagerade kraftigt på detta. Med näthat och aggressivitet mot framgångsrika kvinnor, medelklasskvinnor. Att partiet dessutom delvis fungera som en privat partimaskin för Gudrun Schymans privata maktambitioner gör det inte bättre.

När Piratpartiet bildades och ställde upp i parlamentariska val lade spå samma sätt en död hand över frågorna om integritet och frihet på nätet. Engagemanget försvann som över en natt och idag är dessa frågor politiskt stendöda. Detta är delvis ett resultat av att Piratpartiet bildats.

Såväl Miljöpartiet, Feministiskt Initiativ som Piratpartiet är i parktiken borgerliga partier som företräder särintressen i delar av medelklassen. De är ointresserade av klassfrågor och bidrar till att klass och jämlikhet på det ekonomiska området prioriterats ner av alla större partier.  De som blir lidande på grund av detta är arbetarklassen, arbetarkvinnorna och folk som odemokratiskt kontrolleras och övervakas av olika polisorganisationer och myndigheter. När vi samtidigt sett en kraftig högervridning och ett förborgerligande inklusive en byråkratisering av det socialdemokratiska partiet har det inneburit att det blivit lättare för den borgerliga regeringen att föra en kraftigt arbetarfientlig politik som bara gjort de rika ännu rikare.

Man kan jämför med situationen i Danmark där det istället för enfrågepartier med borgerliga agenda vuxit fram ett nytt modernt vänsterparti med klassfokus. Ett parti som tar jämställdhet, feminism, integritet, frihet på nätet, övervakning, miljö och klimat på allvar utan att släppa klassperspektivet. Enhedslisten. Förekomsten av miljöpartiet, feministiskt initiativ och piratpartiet har försvårat en sådan utveckling i Sverige.

Intressant?
Mer: Internationalen1, 2, FemPers1, 2, 3, Arbetet, Fria1, 2, Röda Malmö,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, 5, 6, AB1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

3 Replies to “Feministiskt Initiativ negativt för jämställdheten”

  1. Fi är inte alls onödigt. Det finns saker som kunde vara bättre i fi, men inget parti är perfekt. Fi är det enda partiet som har feminism och jämställdhet som profilfråga/huvudfråga( Nu skrevs texten innan valet 2014 förvisso) . Det var mycket troligen pågrund av fi framgångar som gjorde att media och de andra partierna tog jämställdhetsfrågorna mer på allvar i riksdagsvalet 2014 för att vinna röster.

    1. Som sagt vad. Jag håller inte med dig. Precis som miljöpartiet var och är dåligt för miljöfrågorna är F! det för jämställdheten. Vi har olika åsikt och så får det var.

Kommentarer inaktiverade.