Antisemitism i Sverige är inte ett samhällsproblem

Obama ska tydligen besöka synagogan i Stockholm. Måhända har han bibringats en felaktig bild av antisemitism i Sverige, måhända är det nåt annat.  För den okunnige Ivar Arpi i SVD är dock saken klar, det handlar om att Obama ska markera mot en galloperande antisemitism i Sverige. Som vanligt har Arpi fel. Han är som vanligt oinformerad och okunnig. Antisemitism är ett mycket litet problem i Sverige, om än ett stort problem för judar i Malmö och kanske också ett problem för en del judar i Stockholm.

Själv stöder jag (och mitt parti) demonstrationen mot Obama och USA:s politik  i Stockholm, men inte den i Göteborg då den i Göteborg kommer att präglas av Assadvänliga budskap. Jag har inget till övers för diktaturen i Syrien och stöder inte heller de delar av oppositionen som är islamister. Men det är en annan fråga som jag får återkomma till.

För den som vill veta hur antisemitismen i Sverige ser ut hänvisas till undersökningar av Forum för Levande Historia och Brå. FFLH har undersökt och redovisat ungdomars attityder (Intoleransrapporten), Brå gör regelbundet undersökningar kring hatbrott.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

10 Replies to “Antisemitism i Sverige är inte ett samhällsproblem”

 1. Till det här inlägget har jag fått en kommentar. Den bestod av ett personangrepp. Personen som skrev det blev bannad på min sajt och kommentaren borttagen. Den typen av kommentarer får jag på inlägg om Israel, Palestina, judendom och antisemitism liksom på inlägg om sverigedemokraterna och högerextremism. Jag accepterar det inte. Så innan ni vill skriva nåt föreslår jag att ni läser mina kommentarsregler och ett par inlägg till som jag skrivit idag.

  http://blog.zaramis.se/kommentarsregler/

  http://blog.zaramis.se/2013/09/02/judar-i-goteborg/
  http://blog.zaramis.se/2013/09/02/en-israelvans-vag-fran-totalt-okritisk-till-eftertanksamt-ifragasattande/

 2. Hmm, vad är din poäng egentligen? Själv tolkade jag Obamas planerade besök på synagogan som en pregnant markering mot modern antisemitism i Sverige — inte från *vissa* nynazister (som varit fallet historiskt sett), utan nu istället från *vissa* invandrade muslimer från arabvärlden (man måste *skriva* så för att inte bli beskylld för ”islamofobi”…).

  Arpi talade ju inte ens klarspråk, utan begagnade sig av kordord (Malmö).

  1. Att det faktiskt inte är ett problem med antisemitism i Sverige och att Obama har fått en hel del om bakfoten. Exakt vad jag skrev. US-amerikamerna och Obama är i detta fall felinformerade idioter. Och Arpi en lögnhals. Inte ens bland muslimer finns det nån antisemitism att tala om (även om den är större i den gruppen än hos svensken i gemen). Men den största andelen antisemiter återfinns även idag bland icke-troende högerextremister som nazister och sverigedemokrater.

   1. Nu ska vi kanske inte tröska det här mer, men är inte just SD snarare kända för att vara Israelvänliga (i motsats till ”traditionella” högerextrema)?

    Jag förstår din poäng i stort, men du uttrycker dig väldigt kategoriskt om folk till höger och vänster (samtidigt som du beklagar dig över ”personangrepp” som du tvingas radera…).

    1. Andelen antisemiter stiger ju längre ut åt höger på den politiska skalan man kommer. Det betyder att Israel-vänliga partiet har större andel antisemiter än Palestinavänliga partier. Nazister har alltså fler antisemiter än fascister (SD) som i sint ur har fler än M osv.

 3. /*Off topic, borttaget*/#AS Om judar tvingas flytta från Sveriges tredje största stad pga antisemitism av vissa muslimer, så skulle jag säga det är ett problem i Sverige

   1. Så kan man se på det, men då är frågan när det går över till att vara ett samhälls problem. Romerna i Rumänien, deras utanförskap från landet, är det ett samhälls problem eller bara ett problem för Romerna.
    Jag har kanske lite låg tröskel vad jag definierar som samhällsproblem och därmed oöverrenskommelsen, men jag skulle ta det som att ett problem som drabbar invånarna i ett samhälle, att det är ett samhällsproblem. Däremot så kan jag hålla med om att det inte drabbar i så stor utsträckning samhället i stort, då det drabbar på individ nivå

    1. Det är möjligt att jag har fel. Det återstår att se. Samhällsproblem kan som du säger definieras lite olika, men jag anser självklart att antisemtiism måste bekämpas och bemötas överallt där det dyker upp.

     Nu har det ju också visat sig att besöket främst gällde Wallenberg och därmed har jag inga som helst invändningar mot besöket i sig eller Obama. Däremot kvarstår kritiken mot Arpi.

Kommentarer inaktiverade.