Kraftig minskning av antalet mord i Göteborg

Skottlossningarna har duggat tätt i Göteborg den senaste veckan. Flera mord i kriminella kretsar har begåtts i Göteborg i år. Något som fått tidningar, poliser, politiker och andra att gå upp i falsett och skrika på ny lagstiftning, mer resurser och åtgärder.

Men sanningen är att våldet och antalet mord inte ökar i Västra Götaland och Göteborg. Det finns inget underlag för hysterin.

När det gäller antalet faktiskt begångna mord i Västra Götaland de senaste tre åren har det istället varit en mycket kraftig minskning, från 21 mord 2010 över 19 mord 2011 till endast 9 mord 2012. Huvuddelen av morden begås i Göteborg. Antalet anmälda mord är betydligt högre, vilket beror på att många självmord, olycksfall och liknande först anmäls som mord, men sedan konstaterar man att det inte rört sig om mord. Mord är alltså överrepresenterat i statistiken.

Bara en mindre del av morden begås med skjutvapen. Överrepresentationen för dessa är inte så stor i statistiken. Skjutvapenmord hör i stort sett alla hemma inom den organiserade brottsligheten. År 2006 anmäldes 16 mord med skjutvapen i Västra Götaland, 2007 11 stycken, 2008 7 stycken, 2009 16 stycken, 2010 10 stycken, 2011 3 stycken och 2012 7 stycken.  De senaste åren visar alltså en minskning och det våldsamma skjutandet var betydligt mer omfattande åren 2006-2009 än det är idag.

Hysterin i media, bland poliser och politiker osv är alltså totalt grundlös.

Källa till alla siffror är Brå:s statistik.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

4 Replies to “Kraftig minskning av antalet mord i Göteborg”

Kommentarer inaktiverade.