Polisen har svårt att utreda morden och skjutningarna i Göteborg

Det har varit 8 skjutvapenmord detta år i Göteborg. Det är ungefär lika många som det var per år under perioden 2006-2009. Antalet skottlossningar har hittills varit cirka 50. Det är lika många som hela förra året eller som 2011. Sannolikt blir det några fler innan året är slut. Men allt tal om en unik situation eller mordvåg är bara dumheter. Det är inte värre detta år än tidigare.

Det är ganska lätt att räkna ut vilka det är som skjutit, men svårt att bevisa det. Ganska lätt att veta vilka som är skyldiga men nästan omöjligt att knyta någon till mord och skottlossningar tillräckligt bra så att de kan åtalas. Huvudanledningen till det är att ingen vill samarbeta och prata med polisen. Det är förståeligt när det gäller brottslingarna själva. De vill inte åka fast. Men det finns gott om andra människor som har varit vittnen till skottlossningarna. Gott om andra människor som vet saker som kan hjälpa polisen att lösa brotten. Vanligt folk vill knappast ha en massa skjutningar och mord i de områden där de bor. Det bästa i det läget är att samarbeta med polisen. Att vanligt folk, vittnen, oskyldiga, inte gör det är för mig svårt att förstå. Åker mördarna fast, åker gangstrarna fast är det ju bra. Det är dags att hjälpa polisen, dags att sätta fast de kriminella, dags att sätta fast mördarna.

Hårdare vapenlagar tror många är ett sätt att stoppa våldet. Det är inte sant. Legala vapen används inte vid gänguppgörelser eller av gangsters. Det går inte att stoppa illegala vapen med hjälp av hårdare vapenlagar. Inte heller går det att med nuvarande gränskontroller att stoppa inflödet av smugglade vapen. Smugglingen är småskalig och mycket svår att upptäcka.

Enda sättet att minska antalet skjutningar och skjutvapenmord på kort sikt är polisarbete inriktat på att föröka beslagta så mycket vapen som möjligt från kriminella och kriminella gäng. Även sådant kan allmänheten hjälpa polisen med. Tipsa om var det finns vapen kan vem som helst göra i det fall man känner till någon som har skjutvapen. Polissamarbete över gränserna är sannolikt också nåt bra.

Samtidigt sk man ha klart för sig att antalet mord minskar i Sverige. Mest har de minskat i Göteborgsområdet. Den typ av mord som minskar är de vanliga morden, full man knivar ihjäl annan full man med brödkniven. I fyllan och villan. Gangstermorden som i allmänhet sker med skjutvapen har över tid en viss ökning. En bidragande orsak till det minskade antalet fyllemorden är sannolikt det minskade drickandet bland unga människor. Alkoholkonsumtionen går ner. En orsak till det ökande gangstervåldet är att kriminell verksamhet blir ett alternativ för unga när det inte finns några jobb eller nåt att göra på fritiden. Trångboddhet som tvingar många unga att bo kvar hemma och/eller vara ut på gatorna för att få lugn och ro från föräldrar och småsyskon underlättar inte heller.

På lång sikt räcker det därmed inte med polisiära åtgärder. Det behövs mer. I Kungälvs kommun har man genomfört en satsning på ungdomsverksamhet, på fritidsgårdar och riktade satsningar på ungdomsverksamhet. Det har på några år fått ner brottsligheten till mindre än hälften på de platser där det tidigare var som värst. En sådan satsning är alltså mycket effektiv, men hjälper inte heller på sikt. Det behövs mer. Vad som behövs utöver polisiära och kortsiktiga sociala insatser är minskade klyftor i samhället, minskad segregation, minskad bostadsbrist och minskad arbetslöshet. Det behövs en helt annan politik än den som den borgerliga regeringen för idag.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Polisen har svårt att utreda morden och skjutningarna i Göteborg”

Kommentarer inaktiverade.