Valdeltagandet avgör vilka som kommer in i EU-parlamentet

Valdeltagandet i EU-valet är normalt sett mycket lågt i Sverige. Mycket lägre än i riksdagsval. Lägst är valdeltagandet i EU-fientliga skikt av samhället och i arbetarklassen. Detta är något som främst missgynnar partier som socialdemokraterna och sverigedemokraterna (SD). Om SD kommer in eller inte i EU-parlamentet är i mångt och mycket en fråga om valdeltagande. Går deras väljare inte och röstar så blir det ingen plats i EU-parlamentet. Högt valdeltagande bland andra partiers väljare innebär också mindre chans för SD att komma in.

Feministiskt Initiativ kommer däremot ganska säkert in i EU-parlamentet om vi kan lita på den senaste opinionsundersökningen från DN/Ipsos. Deras väljare tycks vilja gå till valurnorna i stor utsträckning. Det är sannolikt också valdeltagandet som avgör om kristdemokraterna och centern kommer att få nån plats i EU-parlamentet eller inte. Piratpartiet kommer däremot med största sannolikhet att ramla ur.

Enligt DN/Ipsos undersökning är moderaterna, folkpartiet och piratpartiet de stora förlorarna i opinionen jämfört med förra EU-valet medan sverigedemokraterna, miljöpartiet, vänsterpartiet och feministiskt initiativ är vinnarna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements