En fascism för vår tid

Del 1 av 7 i serien En fascism för vår tid

Jag anser att Sverigedemokraterna är att betrakta som ett fascistiskt parti. Ett parti radikalt annorlunda än norska Fremskrittspartiet (FRP) och danska Dansk Folkeparti (DF). Men också ett parti som inte liknar öppet nazistiska grupper som Jobbik i Ungern och Gyllene Gryning i Grekland. Utan SD är ett exempel på en tredjefascistisk utvecklingslinje som kanske också kan sägas företrädas av franska Front National och belgiska Vlaams Belang.

Jag har skrivit om detta tidigare, i en serie inlägg, men har nu skrivit en ny, lite längre sak som försöker teckna utvecklingen från 1930-talets svenska nazism till dagens Sverigedemokrater och hur de faktiskt hänger ihop, ideologiskt, traditionsmässigt samt genom ideologer och personer. Svensk fascism som en obruten tradition från 1930-talet och framåt, med huvudsakligt stöd i samma grupper och i samma regioner då som nu. Min nya artikel finns i sin helhet som pdf men kommer också att publiceras i delar här på bloggen.

De gamla inläggen i samma ämne är:

Mer: Internationalen, Lodenius,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Series NavigationSvensk fascism – 1930-talet >>
Advertisements