Tiggeri – fattigdom men inte kriminalitet

Det är vad den största studien av tiggarnas situation i de tre skandinaviska huvudstäderna visat. Tiggare är fattiga och tjänar mycket lite pengar. Kriminaliteten bland dem är låg och de utnyttjas inte av kriminella ligor. Något som Marika Markovits från Stockholms stadsmission idag påpekar i en debattartikel i SVD:

Nyligen publicerades en norsk studie baserad på intervjuer med 1?200 hemlösa rumäner i Stockholm, Oslo och Köpenhamn. Det är den största studien i sitt slag och ger oss en god bild av hur verkligheten ser ut (och som bör vara obligatorisk läsning för den som vill ge sig in i tiggeridebatten). Rapporten bekräftar Stadsmissionens bild av en organisering som i princip uteslutande består av informella samarbeten mellan olika grupper av människor som redan känner varandra.

[…]

Vi ska inte kriminalisera människor som befinner sig i nöd. Vi ska fortsätta att hjälpa dem. Det är en hetsjakt som pågår och som allt mer börjar ta formen av en pöbelmentalitet. Det är något som vi på Stockholms Stadsmission anser inte hör hemma i Sverige.

Jag har i en serie inlägg kommenterat den norskproducerade rapporten när den kom:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements