Finansinspektionen granskar SEB med anledning av penningtvätt

Som en del i sin pågående tillsyn meddelade den svenska finansinspektionen i onsdags att myndigheten
inleder en sanktionsprövning gällande SEB:s kontroll och styrning av de baltiska dotterbankerna. Utfallet av prövningen ska meddelas i april 2020. Tidigare i höstas inleddes en motsvarande undersökning av Swedbank och resultat från den prövningen ska meddelas i mars.

Prövningarna kan resultera i miljardböter eller varningar. Granskningarna som sker i samarbete med tillsynsmyndigheterna i Estland, Lettland och Litauen, enligt Finansinspektionen.syftar till att kontrollera om bankernas interna kontroll och styrning följer lagstiftningen. Orsaken till att bankerna granskas mer noggrant är misstänkt penningtvätt i de baltiska dotterbankerna.

Två av de personer som förekommer i rapporteringen om den misstänkta penningtvätten i SEB är  Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov och mexikanen Joaquín Guzmán, även kallad El Chapo, en av världens mäktigaste knarkbaroner. Det går inte att se om SEB har använts för att tvätta de ökända männens knark- och blodspengar. Men det finns person- och bolagskopplingar de två nämnda personernas verksamheter och banken:

I läckan som TT och SVT granskat syns att tre SEB-kunder och de två ”Kadyrovbolagen” gemensamt slussar 14 miljoner kronor genom banken mellan maj 2011 och mars 2014, alltså till stor del samma period som betalningarna för tegelfabriken. Bara fem månader senare införde EU ekonomiska sanktioner mot Kadyrov.

Den tjetjenska ledningen är mycket korrupt och riskfylld att göra affärer med, säger Michael Runey.

– Man kan inte veta varifrån pengarna kommer eller vem de har stulits från.

[…]

Läckan visar att tre SEB-kunder på Brittiska Jungfruöarna, men med konto i Estland, företräds av en välbekant målvakt i penningtvättssammanhang. Det är en kvinna från önationen Seychellerna som på papperet representerar hundratals bolag runtom i världen.

Och bland dem finns fyra stycken som enligt en amerikansk domstol tvättat uppemot 400 miljoner kronor åt den våldsamma mexikanska Sinaloakartellen. Den leddes av maffiabossen Joaquín ”El Chapo” Guzmán, en av världens mäktigaste knarksmugglare. Han greps, fängslades och rymde flera gånger fram till 2014. I år dömdes Guzmán till livstids fängelse i USA.

I bankläckan kan man se att ”El Chapo-målvakten” genom SEB slussar cirka 34 miljoner kronor. Det tillåts pågå i nästan nio år, från augusti 2005 till mars 2014.

Dessutom kan den så kallade Magnitskijhärvan kopplas till SEB. Minst 475 miljoner kronor eventuellt kommer från denna härva har passerat igenom SEB. Dessutom kan pengar som passerat banken kopplas till andra bedrägerier, mord, korruptionsaffärer och människohandel med mera.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!