Gängland Göteborg – Backa

Kring 2010-2011 gick det att tala om ett geografiskt baserat kriminellt gäng i Backa. Detta gäng ansågs av polisen ha inflytande på de omfattande ungdomsbråken i stadsdelen liksom vara måltavlor för angrepp från andra kriminella gäng.

Som ledare i Backagänget utpekades då en Mohammed Selman som på våren 2011 kom ut från fängelse efter att ha suttit av sitt straff för inblandning i Landvetterrånet år 2006. Rånet utfördes ihop med individer från den nya BMW-ligan, däribland Joakim Berg, som dessutom varit organiserad nazist och medlem i Bandidos MC. En annan person var en man som då var 37 år gammal och som figurerat som ägare till Arendals gård och som tidigare varit vice-president i Bandidos MC Westcoast (Göteborg).

Bägge dessa män lämnade dock Bandidos MC och den då 37-årige mannen sköts i benen den 11 maj 2011 på Körkarlens gata i en konflikt med just Bandidos MC. Landvetterrånarens lillebror, Mahmoud Selman, var för sin del huvudmisstänkt för ett annat skottdåd, när en man sköts i foten på Blendas gata den 16 maj. Den skjutne, en då 39-årig man, hade själv dömts för mord år 2003.

Konflikten mellan gruppen i Backa, Backagänget och Bandidos MC, är dock äldre och kan ha sitt upphov i Landvetterrånet år 2006 där flera av de inblandade i konflikten var med. När rånet genomfördes var både Mohammed Selman och Joakim Berg knutna till Bandidos MC och X-team. Just 2006 var det år som gängvåldet i Göteborg sköt fart så att det skulle kunna hänga ihop med Landvetterrånet är en mycket trovärdig teori.

Några av de inblandade i konflikten mellan Bandidos MC/X-team och Hells Angels MC/Red & WHite Crew som varade 2006-2009 har kopplingar till den konflikt som rasade i Bergsjön 2011-2013 och den konflikt som efter 2013 funnits i Biskopsgården. Det gäller exempelvis Edis Alihodzic, en av de som sprängdes i luften i Torslanda liksom Alan Dilshad Abdulwahab från Backa som 2014 dömdes för försök till mord och grovt vapenbrott till fängelse i 8 år. Tillsammans med honom dömdes en person ur den gruppering i Bergsjön som brukar kallas den äldre falangen, Taha Mohammed Saleh. Han fick också 8 års fängelse. I samma rättegång dömdes också den senares bror Ahmad (Aha) Mohammed Saleh till ett års fängelse.

Mohammed Selman dömdes första gången redan som 15-åring och hade efter det gjort sig skyldig till en rad andra grova brott. Som 16-åring dömdes han tillsammans med 3 vänner från Backa till fängelse för våldsamt upplopp i samband med de så kallade Göteborgskravallerna år 2001. Han och hans vänner hade åkt in till centrala staden stan utan politiska motiv men för att få en möjlighet att slåss med polisen. Nära han kom ut från fängelset år 2011 efter att ha suttit av straffet för Landvetterrånet var han mycket aktiv i en serie upplopp i Backa.

Stenkastning mot polisen brukar normalt inte vara något som ledande gangsters ägnar sig åt, men bröderna Selman greps vid flera tillfällen för våldsamt upplopp och stenkastning mot polisen i Backa, kanske deltog han då Mohammed Selman då han hade tidigare erfarenheter av att driva bort polisen med stenar från upploppen i Göteborg 2001.

Joakim Berg har för sin del kopplingar bakåt till den så kallade BMW-ligan som utvecklade ett koncept där de använde fräcka BMW-bilar som murbräckor genom att köra em in i butiker för smash-and-grab-kupper. I BMW-ligan ingick även en barndomsvän till Joakim Berg som också deltog i Landvetterrånet. Båda två ingick också i den så kallade nya BMW-ligan som var aktiva kring 2005. Andra i detta gäng var sannolikt Mohammed Selman och hans vänner som senare blev Backagänget liksom Tonie Santos Silva som har kopplingar till Eddie Jobe och det som blev Vårvädersligan. En annan var kanske Edis Alihodzic som senare kom att ingå i det så kallade Friskvädersnätverket. Flera ur den yngre BMW-ligan var sannolikt inblandade i Landvetterrånet.

12 personer ur den yngre BMW-ligan åtalades 2007 för en lång rad brott. De var alla också kopplade till Bandidos MC och X-team varav flera från Backa:

I går föll domarna mot de sammanlagt tio personer som åtalades efter stöldturnén i våras. Huvudmannen, en 35-åring från Hisings Backa, fälldes för grov stöld och häleri och dömdes till tre år och sex månaders fängelse. Mannen ingick också i den gruppering som kallas gamla BMW-ligan.  Det gjorde också den 37-årige göteborgare som igår även han fälldes för grov stöld och häleri. 37-åringens straff: ett år och två månader bakom galler.

Ytterligare tre åtalade döms till fängelse. Dels en 25-åring från Biskopsgården, dels en 34-åring från Backa. De ska nu avtjäna 2,5 år respektive elva månader. Den tredje mannen är en 31-åring från centrala Hisingen. Han fälls för olaga hot, grov stöld, häleri och skadegörelse och döms till två år och tre månaders fängelse. 31-åringen anses vara en av de ledande personerna i Bandidos i Göteborg.

Mohammed Selman och Joakim Berg samt övriga dömda för Landvetterrånet tillhörde inte de åtalade som dömdes i rättegången mot de tio i BMW-ligan.

Joakim Berg har också han en koppling till de så kallade Göteborgskravallerna år 2001. Av okänd anledning, speciellt med tanke på att han tidigare varit aktiv nazist, störde han polisradion under en av dagarna. Något som han senare också dömdes för.

Enligt en del uppgifter ska flera av de som lämnade Red & White Crew (supportergäng till Hells Angels MC) och X-team (supportergäng till Bandidos MC) efter de våldsamma konflikterna 2006-2009 ha gått med i Asir som sen splittrades på grund av konflikterna mellan personer från främst Backa gentemot personer i Biskopsgården som tog fart genom mordet på Diren Öz år 2012.

Bland de som nämns i ryktena om Asir återfinns Mohammed Selman (f.d. X-Team, Backagänget), Mahmoud Selman, Dhaffar ”Daffy” Al-Tai, m.m och nya aktörer som Diren Öz (Vårvädersligan), Eddie Jobe (f.d. R&W Crew, Vårvädersligan, Jobefalangen), Houssein Chit (f.d X-team, Vårvädersligan), Ahmed Warsame (f.d X-team, Friskvädersnätverket), Sirak Dawit Fissahaye (f.d. R&W Crew, Backagänget) och Nikola Jovanovic (vars bror Danilo är R&W) m.m. En annan person som nämns i sammanhanget är Mazdak Vermahmood som sköts ihjäl på Frölunda Torg 2016 vilket ledde till den fortfarande pågående våldsspiralen i Tynnered-Frölunda.

Backagänget hamnade på grund av hur det bildades snabbt i konflikt med Bandidos MC/X-team och även med Asir. Det var en lång rad skottlossningar och skjutincidenter under åren 2007-2008 och konflikter även därefter. Både Bandidos MC/X-team och Asir förlorade därmed sitt inflytande i Backa. Senare ansåg Backagänget ge stöd till Friskvädersnätverket konflikten mellan detta nätverk och Vårvädersligan.

Samma år som Diren Öz mördades skedde också ett mord i Tynnered som kan vara kopplat till de andra. Den 10 september 2012 mördades Lamin Kanyi  på Briljantgatans spårvagnshållplats efter att enligt uppgift ha tjafsat med Dhaffar ”Daffy” Al-Tai och hotat Sirak Dawit Fissahaye över telefon. Dhaffar Al-Tai var en ledande person i gänget Asirs Göteborgsdel. Dessutom ska Argzon Maxharraj år 2012 ha skjutit och skadat Nikola Jovanovic (tidigare Red & White Crew) och Alan Dilshad Abdulwahab vid Klimatgatan 3 i Länsmansgården. Maxharraj blev därefter tillsammans med sin vän Sirak Dawit Fissahaye (tidigare Red & White Crew) en del av Backagänget.

Edis Alihodzic var dömd för ett mord som skedde 2008 i Biskopsgården. Den mördade var Andreas Oscarsson som då var X-team-medlem. Alihodzic tillhörde då Red & White Crew. Övriga inblandade i mordet var Sirak Dawit Fissahaye och Deniz Soydan. Alihodzic, Fissahaye och Soydan var vid denna tid knutna till Red & White Crew.

Den 18 maj 2014 mördades Mohammed Selman på en fest i Backa var en välkänd ledarfigur i det så kallade Backagänget. Mannen hade då varit inblandad i en stor del av konflikterna i Göteborgs undre värld sen 2009-10. 29-åringens äldre 35-årige bror skadades vid tillfället.

En kort tid efter mordet på Mohammed Selman mördades en annan ledande person i Backagänget, Argzon Maxharraj på en adress i Skogaberg, Backa.. Han mördades med ett nackskott sittandes i sin bil. Ett år senare, i april 2015, sköts den yngre brodern Mahmoud Selman ihjäl på Gunnaredsterrassen i Angered C. Han mördades på samma sätt som Maxharraj.

De tre morden på ledande medlemmar bär liksom bomben i Torslanda år 2015 då Edis Alihodzic från Friskvädersnätverket dödades ihop med tre andra personer tecken på att proffessionella mördare låg bakom. Alihodzic var vän med bröderna Selman och kan mycket väl ha deltagit i Landvetterrånet.

Efter de tre morden på de ledande medlemmarna har det varit ganska tyst om Backagänget. De har inte varit inblandade i några konflikter utan tycks ha skött sin verksamhet i skymundan. En verksamhet som sen 2011 bland annat inkluderat cannabisodling i industriell skala och storskalig försäljning av marijuana, sannolikt till andra gäng. De tycks på detta område ha ersatt ett vietnamesiskt nätverk som polisen avslöjade. Kanske var de till en början också konkurrenter om kunderna, däribland nätverk i Majorna, Gårdsten, Biskopsgården och Tynnered.

Orsaken till det tre eller fyra morden kan ha varit konflikter kring marijuanamarknaden, det kan ha varit viktiga kriminella nätverk på grossistnivå som vill ha lugn och ro och röjde bort de fyra konfliktbenägna personerna eller så kan det ha rört sig om en intern maktkamp där den nya ledningen ville ha det lugnare.

Ny ledare har därefter, enligt uppgifter i GP, bl.a. varit en av de män som nu åtalats för en stor cannabisodling. Det handlar om en man vid namn Rawa Rada som 2012 dömdes till sex års fängelse i tingsrätten för ett mordförsök på Östra Eriksbergsgatan den 5 november 2011. Ärendet överklagades dock och i hovrätten friades han vilket betyder att han inte är dömd för mordförsök.. Även två av de andra, Ted Brandt och en 29-årig man som greps i samband med polisens tillslag mot cannabisodlingen, tillhör Backagänget.

Läs mer:

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!