Därför drabbas arbetarklassen hårdare av covid-19

Arbetarklassen drabbas hårdare av covid-19. Det märks i det flesta länder. ETC har publicerat en artikel om detta som handlar om varför utsatta områden drabbas hårdare. Utsatta områden är det de fattigaste arbetarklassområdena.

Arbetare har i högre grad kontaktyrken inom service och vård och omsorg. Att jobba hemifrån går inte, vilket ökar utsattheten för smittspridning, både på jobbet och i kollektivtrafiken till och från jobbet. Statistik från Stobritannien visar att dödstalen för anställda i hemtjänst och äldreomsorg är dubbelt så höga som för resten av befolkningen. Buss- och taxichaufförer, säkerhetsvakter och butiks­säljare löper också högre risk att dö i covid-19 än befolkningen i övrigt.

Fattiga arbetare är oftare trångbodda, vilket gör det svårt med social distansering och isolering när någon blir sjuk. Det är också vanligare att flera generationer bor under samma tak, vilket ökar risken för äldre i riskgruppen att drabbas.

Sämre hälsa innebär större risk att dö. Personer från arbetarklassen och andra fattiga har i allmänhet sämre hälsa. Även äldre har sämre hälsa och de dör ju också i större utsträckning än andra.

I Storbritannien har en tredje­del av covid-19- patienterna utländsk bakgrund. I Sverige är personer med ursprung i Somalia överepresenterade. Även andra invandrargrupper är överrepresenterade men faktiskt bara i Stockholm och runt Stockholm. Det kan bero på flera saker, de umgås mer och nära med släktingar, de har av språk- och kulturskäl eventuellt tagit till sig informationen sämre. Dessutom har de oftare D-vitaminbrist vilket korrelerar till hög dödlighet i covid-19.

Vad ETC inte skriver är att svarta personer är överrepresenterade oavsett klass.Det har undersökningar i USA och Storbritannien. Det gäller inte personer med utländsk bakgrund generellt utan svart oavsett om är från Somalia eller infödda i USA, oavsett om de är läkare eller hemtjänstanställda. D-vitaminbrist är mycket vanligare bland svarta oavsett klass och det skulle kunna vara anledningen till att det ser ut på detta sätt. D-vitaminbrist är också mycket vanligt bland alla som vårdas på institution, såväl äldre.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!