Lögner från polisen och Damberg om släktbaserade kriminella nätverk

När polisen och Mikael Damberg säger att det finns 40 släktbaserade kriminella nätverk är det inte sant. Det finns bara två kända sådan kriminella nätverk i Sverige, det är släkten Ali Khan i Göteborg eller närmare bestämt Hammarkullen och Hjällbo samt familjen Yildiz i Sollentuna. Det går också att argumentera för att ett av de kriminella nätverken i Tynnered i Göteborg är släktbaserat då det domineras av personer från de besläktade personerna i familjerna Goulara och Rostami. Men i övrigt lyser faktiskt släktbaserade nätverk med sin frånvaro.

Utöver släktbaserade nätverk så finns det kriminella nätverk som domineras av en viss etnisk grupp. Exempelvis gäller de somaliskt dominerade nätverk i bl.a. Rinkeby, Tensta och andra förorter på Järvafältet i Stockholm liksom i Länsmangården och norra Biskopsgården i Göteborg. Det finns också kriminella nätverka dominerade av personer från det forna Jugoslavien i flera svenska städer inklusive Malmö och Stockholm liksom nätverk dominerade av albaner (i allmänhet också från det forna Jugoslavien). Dessutom har vi de kriminella nätverken i Södertälje och Botkyrka som domineras av syrianer/assyrier medan nätverket i Östberga domineras av kurder med en grupp bröder som centrala personer. Det finns också kriminella nätverk som domineras av personer vars föräldrar (en eller båda) är från västafrika, exempelvis Jobe-falangen i Göteborg (tidigare del av Vårvädersligan i södra Biskopsgården).

Men det överväldigande antalet kriminella nätverk är multietniska även om det också finns sådan som är rent svenska såsom de kriminella nätverken i Vinsta, Åkersberga och Mölnlycke eller för den delen också Hells Angels MC.

Läs mer:

De flesta kriminella nätverken är dock multietniska och domineras inte av nån särskild släkt eller etnicitet. Totalt finns det ett tiotal kriminella nätverk i Malmö respektive Göteborg, i Stockholmsområdet finns det betydligt fler. Dessutom finns det kriminella nätverk i flera andra svenska städer, så totalt kanske det finns ett 60-tal kriminella nätverk och gäng i Sverige.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!