Facket är ett skydd mot övergrepp

Killen med rött hår hade behövt facket nu när han blivit uppsagd. Hade han varit med i facket hade han lätt kunnat stämma skiten ur företaget. För att han blivit uppsagd utan giltigt skäl. För det är naturligtvis helt oacceptabelt att en montör ska kunna bli uppsagd på grund av hur han ser ut.

Det är betydligt besvärligare att driva en sån process själv. Det är bland annat därför facket finns. För att skydda arbetare mot övergrepp från arbetsgivarens sida. För att det är lättare att driva processer mot arbetsgivarna med gemensamma och kollektiva resurser bakom sig. Det är därför som arbetare skapat fackföreningar. För att ensam är svag och tillsammans är arbetare starka.

Läs mer om facket och kollektiva rättigheter för arbetare.

Bloggat: Kulturbloggen
Borgarmedia: AB, SVD, DN, HD, Sydsvenskan
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Advertisements
 • Jonte

  Jaha.. Var kan jag som företagare å dålig föräldrer läsa om mina rättigheter? Lättare att skilja sig.. Å jag bara får mer å mer ansvar från anställda som inte kan ta hand om sig..

 • Killen har brutit sitt anställningsavtal – då rättar man sig eller byter jobb.

 • bole

  Om man har tecknat ett avtal för den dresscode som gäller på företaget så ska man fan följa det också

 • Pingback: opassande » Blog Archive » Åsikter och utsikter()

 • Företagets dresscode specade inte vilka kulörer håret fick vara.

 • J

  Jaha så är det så att man stämmer ett företag? nja inte riktigt va? Du har tittat på för mycket amerikanska filmer.
  Dessutom finns det väl en skillnad beroende på vilket jobb du innehar, det som glöms bort ofta är att det faktiskt för kundkretsen spelar roll hur vissa klär sig, om det sedan borde vara så är en annan fråga. Tycker du det är acceptabelt att företagaren förlorar kunder och behöver säga upp någon på grund av arbetsbrist då?

 • Anders_S

  Ja man stämmer företag. Inför arbetsdomstolen. Jag har arbetat fackligt i 30 år. Jag tror jag vet. Jag fick en gång sparken utan giltigt skäl. Facket drog företaget inför AD och vi vann. Jag fick jobbet tillbaks och dessutom ett mindre skadestånd.

  Att det finns en dresscode i anställningskontraktet måste inte innebär att man måste följa den. Det kan anses vara oskäliga anställningsvillkor och därmed kan de säkert förklaras som ogiltiga i förhandling eller i AD.

 • Pingback: Svensson » Blog Archive » Uppsagd för att han inte var på jobbet()

 • Freddy

  Facket är klart överreklamerade och gör ju för fan knappt ett vettigt arbete till de medlemmar de redan har så hur ska de då kunna ställa upp på icke medlemmars vilkor.

  Ett lfertal solklara fall i min närhet där facket den senaste tiden backat undan då de insåg att processeran skulle bli för kostsamma och därmed backade ur.25 år i facket.

 • Anders_S

  Freddy: Jag håller med om att facket inte fungerar som det borde. Men det är ju upp till medlemmarna att förändra det. Sätt igång. Byt ut de dåliga företrädarna och sätt in nya, bättre.

 • Har ytterligt svårt att tro att det står att man inte får färga håret i hans anställningsavtal.

  Med den logiken, Nisse, så bryter du ditt eget varje gång du tar ”fem minuter”, sitter lite längre efter rast samt försover dig.

  Precis, Freddy, man får det man förtjänar, det gäller både politiken och facket.

 • Gunnar Karlsson

  Nuförtiden finns det egentligen bara en fackförening som är något att ha och det är SAC. Där får man ha vilka åsikter som helst och slipper stödja SAP med pengar.
  Av egen erfarenhet vet jag att man, när så erfordras, får precis den hjälp man behöver.

 • Väl rutet. Det jag ser i några svar här verkar vara baserat på ren okunskap om facket. Till exempel folk som är med i facket och klagar att de inte gör något som förbättrar specifikt för dem själva. Facket är inte till för att förbättra bara för dig, det är för att förbättra för alla (bland mycket annat).

  ”Ett lfertal solklara fall i min närhet där facket den senaste tiden backat undan då de insåg att processeran skulle bli för kostsamma och därmed backade ur.25 år i facket.”

  Känner igen mentaliteten från min tid som facklig representant. Poängen med den här killen är väl att om han hade varit ensam hade han inte haft en suck att klara en konflikt mot arbetsgivaren. Är han med i facket har han ju tillgång till juridisk hjälp, kostnadsfritt. Antingen gör juristerna eller de som jobbar fackligt en bedömning om han har en chans att vinna en tvist i AD. Svårt att säga vad som hänt i de fall som freddy tar upp, men oavsett om man tar juridisk hjälp utifrån eller genom facket, så har väl de juristerna bedömt att det är fall som inte går att vinna. Det säger väl ganska uppenbart att man inte utkämpar slag man inte kan vinna.

 • Danie, huvudet på spiken! Jag orkade inte fortsätta som klubbordförande, mycket på grund av vissa medlemmar man i princip blödde för, hjälpte (mot bättre vetande många gånger, de var skyldiga till det de blev anklagade för!) till varje pris så långt det bara var möjligt, en lånade jag 3000 ur egen ficka och vad blev tacken? Jo, när förbundet gjorde bedömningen att vi inte skulle vinna i AD går den tackan runt och gnäller om hur besviken hon är på facket!!! Då blir man sådär glad alltså.