Mördandet i Mexico och US-amerikanska vapenlagar

Idag skriver Aftonbladet om något som jag skrev redan om för flera veckor sen. Nämligen USA:s betydelse för gangsterkriget i Mexico. Men man fokuserar på den ena sidan av saken, dvs USA.s roll som marknad för narkotikan och glömemr bort det som faktiskt orsakar alla mördade människor i Mexico; tillgången till vapen. Vapen som kommer från USA. Vapen som köps för de pengar som narkotika- och flyktinghandel inbringar. Men det är USA:s vapenlagar som möjliggör för att så mycket vapen finns i omlopp och att så mycket kan smugglas till Mexico för att användas i gangsterkriget.

USA är dessutom inblandat på andra sätt. Många av de specialpoliser som numer ingår i gangsterkartellernas militära avdelningar, gangstergängens milistrupper kan man säga, är utbildade i USA för att bli poliser. Det gäller exempelvis det fruktade gänget Zetas. Även många andra poliser och militärer är direkt inblandade i gangsterverksamhet i Mexico.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
  • Gustav H

    Det är ju faktiskt narkotikans olaglighet i kombination med att den är eftertraktad och beroendeframkallande som gör att det finns ett incitament att bryta mot lagen. Utan illegal narkotika inga gangsterkarteller, precis som under USA:s förbudstid. Utan gangsterkarteller inga ”turf wars”.

    Det verkar man ju ha fattat i Mexico eftersom man pratar om gradvis legalisering av droger där. Det blir inga mord om det inte finns stora pengar att tjäna på den illegala verksamheten – vapnen underlättar ju bara dödandet, de orsakar inte det. Det är ju ett skämt att Obama skall kunna göra något åt det hela genom att sända utrustning och snacka med Calder??n, som Aftonbladet verkar blåsa upp.

    Det är inte problemfritt att legalisera narkotika men det är ju troligen den minst dåliga lösningen.

  • Pingback: Knarklangning utanför affären | Svensson()

  • Pingback: Farligt att skriva om brottslighet i överklassen | Svensson()