Fler testar droger på sommaren. Och?

Det har alltid varit så att fler testat droger på sommaren. Det har alltid varit så att många provar droger på sommaren. Det har länge varit så att den första gången någon använder droger så gör man det på sommaren. Det är så Sverige fungerar. På sommaren gör vi överhuvudtaget mer grejer och provar fler saker. Det gäller såväl vuxna som barn och ungdomar.

Men det förändrar inte mönstret för narkotikabruket i Sverige. Situationen med att fler prövar på sommaren gäller också när drogbruket går ner som det enligt en del uppgifter gjort under de senaste åren. Och det gäller när drogbruket går upp Men det är fortfarande så att bruket av narkotika och andra droger är väsentligt mycket lägre än på 1970-talet.

Inte heller är det så att det som klassats som narkotika med nödvändighet är farligare än det som är lagligt. Så vit jag kan förstå så måste nog alkohol anses som skadligare och farligare än exempelvis cannabis (hasch, marijuana). khat och en del andra droger. Därmed inte sagt att cannabis och khat inte orsakar problem och skador. För det gör de naturligtvis. Inte heller argumenterar jag för avkriminalisering av canabis, khat eller nån annan drog. Det räcker gott med en legal drog som jag ser det, alkohol. Den orsakar tillräckligt med problem och vi behöver inte fler legala problemskapare.

Men det finns ingen anledning till panik och ingen anledning till konstig lagstiftning som möjliggör att man kan ingrippa mot folk som inte gjort nåt olagligt. Så stort är helt enkelt inte problemet med partydroger, cannabis och annat som ungdomar provar på sommaren. Speciellt inte som drogbruket går ner. De flesta som provar blir helt vanliga skötsamma och arbetssamma medborgare när de blir vuxna. För inte är väl alla som föddes på 1950-talet missbrukare, eller hur? För i stort sett alla födda under det årtiondet har provat olika former av droger. Det finns ingen annan generation som kommer upp i tillnärmelsevis samma klass när det gäller det.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Mia

  Det lidande som drogmissbruk, och i det inkluderar jag alkohol, genererar i vårt samhälle är enormt. Folk dövar sina känslor och stänger av sig mentalt. ”Glömmer” löften och plikter till nära och kära. Självmedicinerar tills de inte längre fungerar utan den mentala krycka som drogerna utgör.

  Då har jag inte ens nämnt sjukdomar och försämrad hälsa annat än mentalt. Eller all misshandel, brottslighet och olika typer av olyckor som drogerna bidrar till. Skadorna sprider sig långt utanför den missbrukande individen själv.

  Det är jävligt osolidariskt att låtsas att droger inte skadar folk.

  • Anders_S

   Mia. vem låtsas att inte droger skadar folk? Inte jag i alla fall. Du har lästa in dina egna tankar i min skriverier. Jag påstår ingenstans att droger inte skadar. Jag påstår dock att alkohol förmodligen är skadligare än cannabis. Man kan inte utifrån vad jag skrivit hävda det som du hävdar. Läs ordentligt och hitta inte på saker när de inte står där.

 • Peter

  ”Då har jag inte ens nämnt sjukdomar och försämrad hälsa annat än mentalt. Eller all misshandel, brottslighet och olika typer av olyckor som drogerna bidrar till. Skadorna sprider sig långt utanför den missbrukande individen själv.”

  Jag vet inte vilka droger du hänvisar till nu men jag tror ingen vill legalisera sådana droger. Pratar du om cannabis?