Riskkapitalisters skattesmitarupplägg underkänns

Svensk Skatteverket har underkänt ett av de många skattesmitarupplägg som riskkapitalbolag ägnar sig åt. Det som underkänts är hur vinstdelningen till partners och förvaltare ser ut i företaget IK Invest. De ska inte betraktas som skattefria inkomster enligt Skatteverket:

Riskkapitalbolagen tjänar sina pengar på att köpa upp bolag som de förädlar och säljer. Vinstdelningen, som kallas carried interest på finanssvenska, är en sorts bonus som anställda inom riskkapitalfonden får när ett bolag i fonden säljs. Normalt uppgår den till 20 procent av vinsten efter att en avkastning på runt 8 procent per år exkluderats.

Enligt Skatteverket har IK och nyckelpersonerna inte tagit upp inkomsterna i sina deklarationer över huvud taget. Skatteverket har beslutat att carried interest ska beskattas som inkomst av tjänst. Det gör att bolaget åker på att betala arbetsgivaravgifter på beloppen.

Det handlar om stora pengar. Totalt fick  16 personer 1,8 miljarder kronor under 4 år. Björn Savén är den som fått störst skatt att betala, 875 miljoner kronor enligt SVD, 934 miljoner enligt Dagens Industri, GP och DN. Skatteskulden har dock ökat efterhand och i en del artiklar (de har skrivits om) sägs nu att den är drygt en miljard. Som en följd av Skatteverkets beslut avgick han omedelbart ur Nordeas styrelse . Andra personer som ska betala mycket skatt är Helena Stjernholm som ska betala 22 miljoner, Harald Mix, idag drivande bakom ett annat riskkapitalbolag, Altor, ska betala 251 miljoner. Han var tidigare aktiv i IK Invest. andra riskkapitalbolag som granskas är Altor, Triton och familjen Wallenbergs EQT.

Både IK Invest och Triton är företag står bakom varsitt vanvårdsbolag. Attendo respektive Carema.

Intressant?
Bloggat: CG Carlsson,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements