Maffiametoder i bananrepubliken

Pepparsprej. Ett militärt vapen som borde föra tankarna till hur diktaturer på andra kontinenter behandlar oppositionella. Men när fredliga fackföreningsaktivister för första gången på årtionden misshandlades av svensk polis syntes inga upprörda krigsrubriker på löpsedlarna.

I landet som skulle vara världens tryggaste. Och världssamvete. Och mönsterdemokrati. Söta drömmar så långt från var vi är idag. Med USA och EU:s terroristbekämpning har det länge varnats för kontrollsamhället Sverige. Nu har vi också den repressiva bananrepubliken Sverige.

Borgerliga opinionsbildare har under senare år flitigt använt begreppet ”maffiametoder” vid olika fackliga konflikter. Hu då! Låt oss reda ut ett par begrepp intimt förknippade med demokratier. Blockader är en traditionell facklig metod, liksom förhandlingar, och syftar till att utestänga strejkbrytare eller kunder för att åsamka motparten, oftast arbetsgivaren, ekonomisk skada. Strejker är en annan legitim metod med samma syfte eller för att exempelvis tvinga fram en politisk lösning av landets regering.

När hotell- och restaurangförbundet i Göteborg satte en oseriös restaurang som vägrar teckna kollektivavtal i blockad, den berömda salladsbaren ni vet, så var det inte ”maffiametoder”. När LO-sektionens ordförande i Malmö/Svedala krävde generalstrejk mot a-kasseförsämringarna så var det inte maffiametoder. När Syndikalisterna utestänger kunder eller strejkbrytare i en blockad så är det inte maffiametoder.

Aktioner som dessa är istället vanlig jävla anständighet hos alla fackföreningar värda namnet. Billigare försäkringar och hemdatorer samt rabatterade fjällstugor är väl aldrig fel men de surt förvärvade tusenlappar som varje enskild medlem årligen betalar in till sina fackföreningar ska givetvis i första hand ge återbäring i lönekuvert och anställningstrygghet och i slutändan leda till ökad demokratisering mot ett samhälle där vi arbetstagare har mer att säga till om.

Polisen har neutralitetsplikt och ska endast ingripa när våldsamheter förekommer mellan strejkvakter och kunder eller svartfötter. Något sådant våld brukar inte förekomma. Däremot finns en gråzon och i lagens bemärkelse kan det ändå förekomma oegentligheter vilket i sådana fall är arbetsdomstolens uppgift att avgöra. När lagens långa arm självvådsligt upplöst fackliga blockader med batonger och pepparsprej är det att likna vid att poliser under en fotbollsmatch,utkommenderade för att stävja huliganism, plötsligt klubbar ned ena lagets spelare för att de anser att domaren missköter sig.

Men oavsett juridiken. Bananrepublikens medlöpare kommer alltid kalla facklig kamp för maffiametoder och, här kommer en brasklapp, riktiga fackföreningar är i första hand till för sina medlemmar och inte för maffiasamhällets klasslagar.

Stefan Bergmark
Mer om och av gästskribenten:
www.stefanbergmark.se

Intressant?
I media: SVD1, 2, 3, DN1, 2, GP1, 2, 3, Skanskan, HD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements