Göran Johansson och Muteborg

Göteborgs-Posten har några dagar kört en artikelserie om den göteborgska socialdemokratin, göteborgsandan, Göran Johanssons ledarstil osv. Grundläggande är att man försöker skylla göteborgsandan och kompiskulturen med dess avarter på socialdemokratin. Men göteborgsandan är inget nytt. Den  typen av politisk uppgörelser som görs upp mellan enskilda makthavare vid sidan av de demokratiska beslutsvägarna har varit det vanliga i Göteborg sen staden grundades.

Det är därför vår tekniska högskola heter Chalmers medan Stockholms heter Kungliga, vårt sjukhus heter Sahlgrenska medan sjukhus i Stockholms heter sånt som Södersjukhuset, och vårt första folkbibliotek hette Dicksonska. Personliga överenskommelser, mäktiga män och personliga avtal är det vanliga snarare än politiska överenskommelser mellan partier, grupper, organisationer och föreningar. Person är viktigare än organisation. Detta bäddar för korta beslutsvägar men det bäddar också för tjänster och gentjänster. Korruption. Vänskaps korruption och ibland ekonomisk korruption.

Den borgerliga tidningen GP har förstås en agenda med sian skriverier om strider och bråk i sossarna. Att försöka garantera en borgerlig seger i nästa val. Att minska förtroendet för socialdemokraterna. Personligen har jag alltid sett Göran Johansson som en hederlig och ärlig person men ofta ganska hård och odemokratisk. Jag har dock mer förtroende för honom än för Anneli Hulthén måste jag säga. Politiskt är det dock ingen skillnad mellan de två. De är precis lika högervridna, lika högervridna som Löfven.

Läs mer:

Intressant?
Bloggat: Lanestrand, In Your Face,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements