Socialdemokraterna vill bygga vapenfabrik i Saudi

De svenska socialdemokraterrna vill på de flesta områden föra exakt samma politik som den nuvarande borgerliga regeringen. Det gäller såväl vapenexport som privatiseringar och avregleringar. Socialdemokraterna vill inte förändra samhället, man vill utveckla kapitalismen, gynna kapitalet och exportera vapen. Enligt Urban Ahlin, talesman för socialdemokraterna i militära frågor, vill man behålla avtalet med Saudiarabien:

– Jag vill inte ge några fromma förhoppningar om att vi säger upp avtalet om vi vinner valet, säger utrikespolitiske talesmannen Urban Ahlin till Sydsvenskan.

Socialdemokraterna har legat lågt i sin kritik av regeringen för planerna på att hjälpa Saudiarabien att bygga en vapenfabrik.

Förklaring: Partiets politik för vapenexport skiljer sig inte stort från Moderaternas. Sverige ska ha en stor export av försvarsmateriel. Det gynnar ekonomin och jobben – och är bra för rikets säkerhet.

Inga tankar på att man kan ställa om den svenska vapenindustrin till att producera civilt och miljövänligt. Inga tankar på att man kanske inte borde hjälpa till med att bygga en vapenfabrik i en diktatur. Visserligen säger Ahlin att man ska titta på om ett land är demokratiskt eller inte innan man exporterar. men sen ska det avgöras från fall till fall om man ändå kan exportera. Det innebär ingen skillnad från hur det är idag.

Lika lite som Tolgfors avgång kommer att ändra något vad det gäller den svenska vapenexporten kommer alltså byte till en socialdemokratisk regering att innebära nån förändring.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Jinge, Annarkia, Röda Berget, Moberg, Internationalen1, 2, Kildén & Åsman,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • klick10

    Suck!
    Trodde att jag skulle få uppleva en oppositionspolitik värd namnet. Inför valet 2010 upplevde jag att socialdemokratin inte klarade av oppositionsrollen, utan försökte sig på en lightvariant av alliansens politik. Min analys av socialdemokraternas då förda politik var att det var en konsekvens av att man inte hade tillräckligt krishanterat efter 2006 års val. Idag undrar jag om jag hade rätt i min analys. Efter att ha läst och hört uttalanden från ledande personer inom partiet, ställer jag mig frågan. Är det så att man från ledande politiker egentligen tycker i det stora hela att moderaternas politik är bra. Men att de själva vill förvalta den samma.

    • Det känns ju som om et sä som du säger i slutet. men det är nästan så att man inte vågar säga det på grund av den hopplöshet man lätt känner i det läget.

  • Pingback: Cold Response – EU:s NATO-militarisering mot (M)assarbetslöshetens massdemonstrationer – det “inre hotet” | Nemokrati()