Konservativt bakslag i Schleswig-Holstein

I skuggan av det franska och grekiska valet var det fler val i Europa igår. Däribland val i Serbien och i den tyska delstaten Slesvig-Holstein (dansk och svensk stavning). I Slesvig-Holstein precis som i Frankrike och Grekland var det en tillbakagång för de konservativa. Angela Merkels CDU förlorade den majoritet man haft i delstatsparlamentet tillsammans med det liberala partiet FDP. CDU gjorde sitt sämsta val i Slesvig-Holstein på 50 år. Socialdemokraterna (SPD) blev lika stora som CDU i delstatsparlamentet och majoritetsförhållandena är oklara. Det förväntas att SDP ska försöka bilda delstatsregering tillsammans med De Gröna men inte heller de har en egen majoritet.

Den stora vinnaren i delstatsvalet är dock det tyska Piratpartiet som fick 8% av rösterna. Det tyska Piratpartiet har i motsats till det svenska en tydligt vänsterprägel och är inte ett marknadsliberalt högerparti på samma sätt som det svenska partiet är. Ett resultat av det vänsterbetonade piratpartiets framgångar var dock att det vänsterreformistiska Die Linke ramlade ur delstatsparlamentet, lantdagen. Den dansk minoritetens parti SSW fick med 4,6% ungefär lika stor andel av rösterna som i förra valet men tappade en plats i lantdagen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements