Broström flyttar till Köpenhamn

Det nuvarande företaget Broström (som alltså bara har namnet gemensamt med det klassiska bolaget) har länge haft sitt kontor på Mölndalsvägen i Göteborg, men avser nu att flytta all verksamhet till Köpenhamn där moderbolagen Mærsk Tankers och Mærsk återfinns. I flera år var arvtagaren till världens största rederi, Robert Uggla, chef för Broström och bosatt i Göteborg. Sen en tid är han istället chef för ett annat dotterbolag till Mærsk, Svitzer.

– Tankerindustrin är satt under stark press, vi har gjort förluster under fyra år. Vi måste bli effektivare och Broström är enda segmentet av våra åtta som inte är placerat i Köpenhamn, säger Hanne B Sörensen, Mærsk Tankers VD till GP.

Mærsk köpte Broström 2008 av de tidigare svenska ägarna, med bland andra dåvarande vd Lennart Simonsson bara ett kort tag före finanskraschen, och gjorde det till en del av Maersk Tankers. En rad neddragningar har gjorts i bolaget sedan dess.

Men det är alltså inte det anrika rederiet Broströms som flyttar som GP skriver utan ett mycket modernare bolag som köpt namnet. Det anrika Broströms försvann för länge sen. Dagens Broström är istället en kvarleva av Shipinvest AB (bröderna Johansson på Tjörn) som köpte resterna av gamla Broströms inklusive varumärket. Det företag som nu flyttar till Köpenhamn har alltså aldrig varit Göteborgs största arbetsgivare som GP påstår.

Inlägg om familjen Broström och den gamla Broströmskoncernen:

Kylan och arrogansen hos Göteborgs överklass
Göteborg som på Dan-Axels tid
Broströms – sinnebilden för redarsocieteten
I-landsproblem

Om varven:

Varvskrisen på 1970-talet – bra agerande av staten

Om Maersk:

McKinney Möller – Danmarks Wallenberg
Maersk McKinney Möller – dansk familj som också är svensk
Møllers (Ugglas) makt – Mærsk
Maersk allt mäktigare i Göteborg
APM Terminals och ‘ndranghetan
Danmarks största företag numera svenskägt

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

5 svar på “Broström flyttar till Köpenhamn”

 1. En liten korrigering Svensson, bolaget heter sedan 20 år tillbaka Broström, utan s på slutet. Det var det ”gamla anrika bolaget” som hade s’et med. Budet på Broström blev publikt 27 augusti 2008 men själva köpet genomfördes dock i slutet av januari 2009.

  Mvh

  Petrus Konvalj

 2. En liten korrigering Svensson, bolaget heter sedan 20 år tillbaka Broström, utan s på slutet. Det var det ”gamla anrika bolaget” som hade s’et med. Budet på Broström blev publikt 27 augusti 2008 men själva köpet genomfördes dock i slutet av januari 2009.

  Mvh

  Petrus Konvalj

 3. Det här understryker att bolag som köps ut av utländska ägare snart försvinner från den ursprungliga hemorten. Man ska inte ha några som helst illusioner om annat, vad köparna än påstår i början.

  1. Den ursprungliga hemorten för det bolag som nu flyttar från Göteborg är Skärhamn. Därifrån flyttade det för länge sen. Detta bolag (efter fusioner och grejer hette det då Shipinvest) flyttade till Göteborg i samband med att man köpte gamla Broströms som då upphörde. Ungefär så.

   Å andra sidan ligger ju NYK Cool (före detta Cool Carriers plus lite andra bolag) kvar i Stockholm efter att NYK köpte bolaget från Luritzen och Hoegh. Det är den verksamhet som en gång fanns i Saléns.

Kommentarer är stängda.