Sverigedemokraterna måste inte besegras för att besegra rasismen

Det är ingen tvekan om att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti. Rasismen i partiet är också huvudanledningen till att folk röstar på dem. Det visar undersökningar från bl.a. SOM-institutet. Huvuddelen av deras väljare har enligt undersökningar rasistiska åsikter. Ändå kan de inte bara avfärdas.

SD får röster från missnöjda människor, människor som känner att de hamnat utanför utvecklingen, som drabbats av nedskärningar och privatiseringar, människor som inte förstår sin samtid och upplever den som skrämmande, människor som bor på orter där jobben och framtiden försvunnit, människor som bor i förorter där det skjuts och rånas. Människor som är rädda och befinner sig mycket långt från den medelklass som lever i städernas kärnor och dominerar all form av debatt och tyckande i Sverige.

Detta är människor som vänstern borde kunna nå, men idag förskjuter vänstern dem med hjälp av märkliga diskussioner om frågor som de inte kan relatera till, med ett fokus på identitetsfrågor, kultur, etnicitet, genus, kön etc. Ekonomiska frågor, arbetslöshet och annat är andrahandsfrågor i vänstern. I alla fall i den medelklassvänster som syns i mediedebatten. Vänsterns fokus måste bli ett annat. Vänstern måste nå ut till vit arbetarklass, annars är det kört.

Den svenska arbetarklassens överväldigande majoritet är vit, etniskt svensk, inte invandrare eller hur det nu ska formuleras. Vänstern kan inte nå ut till dem med etnicitetsfrågor, inte nå ut till dem genom partier som Feministiskt Initiativ eller Miljöpartiet. Snarare förvärrar det läget att dessa partier uppfattas som vänster (vilket inget av dem egentligen är). Att dessa partier uppfattas som vänster skrämmer de väljare som vänstern behöver nå och gynnar därmed i förlängningen Sverigedemokraterna. Vänsterpartiets felaktiga fokus på feminism och antirasism är inte heller nåt som appellerar till den grupp arbetarväljare som istället för att rösta vänster röstar borgerligt inklusive på SD.

Jag har inga problem med de frågor som F! eller MP har som sina huvudfrågor. Det är självklarheter för mig. Men politiskt fokus hos vänstern (i vilken F! och MP egentligen inte ingår) ska inte ligga där, utan på klassfrågor. På ekonomiskt-sociala frågor. Fokus på ekonomiska och sociala frågor, frågor som enar inom arbetarklassen, är det enda som kan leda till att vänstern får missnöjda arbetares röster istället för att Sverigedemokraterna får det. Så kan vi sannolikt minska andelen röster på Sverigedemokraterna, så kan vi sannolikt stoppa deras frammarsch och ökade stöd. Det är ett sätt att besegra rasismen.

Ett annat sätt att besegra rasismen är genom hårt yttre tryck och kritik varje gång SD eller nån SD-företrädare agerar rasistiskt. Så kan vi få bort den öppna rasismen i partiets politik och agerande samt få bort de värsta rasisterna från partiet. Genom detta kan partiet förvandlas till ett värdekonservativt parti med en acceptabel agenda och acceptabel politik, om än inte något vi i vänstern kan ge stöd. De blir helt enkelt det nya högerpartiet. Tar över moderaternas traditionella roll i svensk politik. Denna utveckling blir lättare att tvinga nu när Sverigedemokraterna också fått en tillströmning av sympatisörer, väljare och medlemmar i överklassområden och från överklassen.

Rasismen kan bekämpas utan att Sverigedemokraterna försvinner. VI kan vinna utan att det nya partiet dör. Det är nåt vi måste tänka på. Därför ska inget politiskt samarbete med SD ske så länge de är ett uppenbart rasistiskt parti och har tydligt rasistiska företrädare. Så länge de har det ska de isoleras och lämnas utanför, protesteras mot och isoleras. Rasismen i SD måste brännmärkas och kritiseras.  Det kommer inte att minska stödet för partiet, men det kommer att förändra det. Vilket också är en seger.

Intressant?
Media: DN1, 2, 3, 4Skanskan1, 2, SMP, Vänstra Stranden, Ulf Bjereld,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Jag

  Jag är försiktigt positiv till denna analys. Kan du länka till de undersökningar från SOM-institutet som du hänvisar till?

  • Jag ska leta red på dem. Det kanske dröjer lite, men i väll eller imorgon. Jag har också skrivit om det tidigare.

   Observera också att jag inte tycker en person är dålig bara för att den är rasist. jag tycker det är en dålig åsikt, men det betyder inte att människan som har åsikten är en dålig människa.

 • Pingback: Feminism och riksdagen | PlusEtt Bloggen()

 • AndersSW

  Det är precis det här vänsterperspektivet jag saknar i svensk politik. Vänstern har förirrat sig ut i identitetspolitikens våtmarker och håller på att göra sig själv helt irrelevant för de flesta av oss som är bosatta i landet.