Wallenberg tar kontroll över finskt verkstadsföretag

wartsilaSen 2012 har familjen Ehnrooth via Fiskars OY AB och familjen Wallenberg via Investor AB delat på makten i det finska verkstadsföretaget Wärtsilä OY AB. Detta genom att aktierna i Wärtsilä ägdes av ett gemensamt investeringsbolag, Avlis AB med Fiskars och Investor som ägare av hälften var.

Nu har Investor och Fiskars överenskommit om att upplösa Avlis. Investor köper huvuddelen av Avlis aktier och kommer efter köpet att kontrollera 16,8% av aktierkapital och röster i Wärtsilä. Fiskars behåller enbart en mindre del på 5%.

Wärtsilä är ett tidigare varvsföretag som idag tillverkar dieselmotorer och drivlinor för fartyg. De bygger inte längre fartyg själva men designar och konstruerar däremot fartyg. En av de främsta konkurrenterna är Rolls-Royce.

Utöver tillverkningen för fartygsmarknaden ägnar sig Wärtsilä också åt tillverkning av energiproduktionslösningar för offshoreanläggningar och oljeutvinningsanläggningar på land, underhåll av oljeanläggningar såväl till havs som på land och fartyg samt konstruktion och byggande av kraftverk för värme- och elproduktion.

Hela Wärtsilä-koncernen har nästan 19 000 anställda.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements