SD-höjdare misstänkt för skattebrott och bokföringsbrott

Martin Kinnunen, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna (SD) och pressekreterare är misstänkt för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott i partiets bolag Samtid och Framtid där han är firmatecknare. Kinnunen förnekar brott:

Kinnunen är firmatecknare i partiets mediebolag Samtid och framtid, som tidigare avslöjats ha utelämnat flera miljoner kronor i redovisning till Skatteverket. Nu misstänks han för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

– Min inställning är att jag är oskyldig, jag förnekar de här brotten, säger Martin Kinnunen till TT.

– Som firmatecknare är jag naturligtvis ansvarig för den redovisning vi lämnar till Skatteverket. Samtidigt är det viktigt att påpeka att all ekonomisk administration den här perioden sköttes av en extern konsult.

Flera husrannsakningar ska enligt media ha genomförts för 4 veckor sen, bland annat hos Paula Bieler som är suppleant i styrelsen i det aktuella företaget. Styrelsen har i sin helhet bestått av Kinnunen och Bieler. Enligt TV4 ska det hela ha en koppling till den uppgörelse som gjorde med ”järnrörsmannen” Erik Almqvist när denne tvingades lämna Sverigedemokraterna.

Skatteverket har tidigare beslutat om skattetillägg vad det gäller de saker som nu också utreds som brott:

I maj 2014 beslutade Skatteverket om ett skattetillägg på 182.550 kronor för Samtid och framtid. Då hade det visat sig att bolaget hade struntat i att redovisa 3,6 miljoner kronor i omsättning och 912.000 kronor i utgående moms.

– Det är korrekt att det blev fel. Men det är viktigt att understryka att jag inte har haft någon vilja att göra fel, eller möjlighet att dra vinning av detta, säger Martin Kinnunen.

Även moderbolaget till Samtid och Framtid, Blåsippan, har haft problem med sina momsredovisningar genom åren.

Det ska här också understrykas att Kinnunen bara är misstänkt för brott. Det betyder inte att han är skyldig till brott. Utredningen kan läggas ner och han kan bli friad om det går till åtal.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements