Färre rökare, fler feta

Allt fler svenskar är överviktiga enligt mätningar och undersökningar. Samtidigt uppger en majoritet av svenskarna att det är friska.

Det stämmer säkert att vi är friskare Vi är friskare och lever längre. När jag vara barn så dog många människor i 60-70-årsåldern. Numera verkar det rätt ovanligt. Att dö kring 80 -90 tycks vara det vanliga idag. Med andra ord har vi en bättre hälsa som tillåter oss att leva längre. Sjukvården har förstås också blivit bättre. Något som gör att vi överlever sådant som vi skulle dött av för 50 år sen.

Allt färre svenskar röker. Det är säkerligen en orsak till att hälsan blivit bättre. Att svenskar samtidigt blivit fetare förvånar kanske ingen. Även om forskningen hävdar att rökning kan bidra till fetma känner vi säkert alla någon som gått upp vikt efter att ha slutat röka.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements