Den stora svenskligan i Spanien

Spanska myndigheter har riktat misstankar mot och åtalat en stor mängd personer som de anser utgör ett kriminellt nätverk. Huvuddelen av de centrala personerna i nätverket är svenskar varav de flesta bor i Spanien. Det handlar om narkotikabrott som smuggling och försäljning.

Hela 23 personer är misstänkta för detta, i huvudsak svenskar och polacker. Dessutom är 6 svenskar misstänkta för penningtvätt i ett ärende. 3 personer från Sverige plus 2 andra är åtalade för penningtvätt i ett annat ärende. En person är åtalad för mutbrott i samband med det sistnämnda ärendet.

Narkotikabrott

Den spanska polisen uppger att fyra av de åtalade utgör ledningen i det kriminella nätverket. Det är svenskarna Ivan Cicak, Joakim Broberg och Nikola Jankovic samt dansken Sonny Jan Jørgensen. De är alla fyra åtalade för narkotikabrott.

Åtalade för narkotikabrott är även Oscar Ramiro Castillo Moreno från Spanien, Oscar Benjamín López López från Tyskland. Vidare har vi tyskarna Tom Schmitz och Pascal Taha. De är alla kopplade till smugglingshärvan kring Roslagens Europa Transport AB och misstänkta för smuggling av 265 kg hasch samt innehav av mindre mängder marijuana och annan narkotika.

Vidare har vi polackerna Mateusz Andrzej Motowidelko, Piotr Pawel Miluski, Piotr Miluski (far och son), Maciej Patryck Gorzkowski, Krzysztof Stanislaw Lozinski, Szymon Woltanski, Wojciech Tadeusz Mroz och Damian Piotr Malochleb och Velimir Dimitrov från Makedonien som kan kopplas till Nikola Djokic i Sverige och Nikola Jankovic. De är misstänkta för att ha hanterat nästan 60 kg marijuana och 550 kilo hasch.

Smuggling

Svenskarna Selim Ahmed, Emin Wiklund, Marcel Mikael Gavston (tidigare Wroblewski), Henrik Gorthon, nederländaren Hendrik Leendert Hartogsveld är tillsammans med Ivan Cicak misstänkta för smuggling av narkotika till Sverige i paket. Flera mottagare i Sverige är identifierade såsom El#@s Karlsson, Viv#@nne V#ol@ Carlson, S#mon Nygr*n, Tommy Nikl@s B*ngtsson och Osk@r D*gerf*ldt.

Joakim Broberg är misstänkt för att tillsammans Roberto Bayona Collado och Mikael Holmén ha smugglat hasch och marijuana från Marocko samt för finansiering av narkotikaaffärerna med Nikola Djokic. Broberg är den som haft kontakterna med Nikola Djokic och Nikola Jankovic och med leverantörer i Marocko. Även Holmén har haft kontakter med Djokic och dessutom med Bayona Collado.

Marcel Mikael Gavston förekommer i de så kallade Panamapappren som ägare av ett bolag i Brittiska Jungfruöarna (BVI) vid namn Hereford Trading Group SA. Han ska tidigare ha arbetat på ett bolag i Sverige vid namn Proverum Fondkommission. Enligt tidningen Realtid ett skandalomsusat bolag.

Gavston var en tid också medlem i ett kortlivat pojkband vid namn First Class. I en bok om kronprinsessan Victoria omnämns han också som medlem i herrklubben Never Ending Brats (NEB). Och år 2004 var han också inblandad i byggverksamhet som chef för ett företag med polska byggarbetare som inte hade kollektivavtal.

Henrik Gorthon tillhör en familj/släkt från Helsingborg som tidigare varit en av Sveriges större redarfamiljer.

Nikola Djokic är brorson till den välkände gangstern Ratko Djokic. Han har också omnämnts som en ledande person i Botkyrkanätverket.

Penningtvätt

Tillsammans med Joakim Broberg är också Niclas Johansson, Mikael Holmén, Marcel Mikael Gavston, Lars Broberg och Nils Fischer åtalade för penningtvätt. De ska genom en rad olika företag och fastighetsaffärer ha tvättat stora belopp. Bland annat företag som Wasa Consulting, Sundown Services and Rentals SL (J. Broberg) Femis Ltd (J. Broberg), SMM Constructions and Investments SL (Holmén) och Kirnets Invesments SL (Holmén). Även andra företag som ingen av dem äger förekommer i härvan såsom Calabasas AB, bermudaföretaget Pinnacle Holding Ltd, Exiglobe Spain SL och Iliada Inversiones SL.

De ska bland annat ha överfört pengar till Anvil DOO (ägt av Kirnets) i Montenegro i penningtvättssyfte. Bolagen har gjort affärer med bl.a. Roberto Bayona Collado och Ivan Cicak. Dessutom med Kirnets AB i Sverige som numera har gått i konkurs.

Andra företag som varit en del av penningtvättshärvan inkluderar bland annat CODECOSOL (Nils Fischer). vidare följande bolag som alla har samma adress:

  1. Vikingo Maquinarias San Pedro SL (Fischer)
  2. Alquiler de Herramientas San Pedro SL (Fischer)
  3. Constucciones y Demoliciones Costa del SOL SL (Codecosol, Fischer)
  4. Istan Lake View SL (Fischer)
  5. White Moom Properties SL (Fischer)
  6. Herrojo Paradise SL (Fischer)
  7. Las Villas del Puente Romano SL (Fischer)
  8. Helicopter Flights SL (Holmén)

Ytterligare ett bolag som var inblandat är Altario Investment SL som ägdes av Broberg och Holmén, panamabolaget Lesley Company Inc (familjen Broberg) och Poni Participation Corp (registrerat på BVI. ägt av familjen Broberg).

Lars Broberg är far till Joakim Broberg och dessutom gift med Marbellas borgmästare Maria Angelez Munoz. Både far och son Broberg förnekar brott och ingenting tyder på att Maria Angelez Munoz skulle vara inblandad i några narkotikaaffärer eller någon penningtvätt.

Svenska bolag

Mikael Holmén är även styrelsesuppleant i ett svenskt företag, Zendi Group AB. En annan person som berörs av misstankarna om brott i Spanien är som nämnts Niclas Johansson som verkar kunna kopplas till flera företag i Sverige såsom Fraiman Properties, Dorita Investment AB, NJ Capital AB, Total Försäkring Sverige AB och Nordic Safely Group AB samt det brittiska Veadon Ltd.

Offshore Leaks

Bermudaföretaget Pinnacle Holding Ltd förekommer i Paradishärvan (Offshore Leaks) som delägare i Custodian Life Ltd som också är ett bermudabolag som nämns i den spanska polisutredningen. Två svenskar var omnämnda som direktörer i Custodian Life och Pinnacle Holding Ltd. En av de två var också inblandad i en mängd gruvbolag och fonder med hemvist i Bermuda.

Penningtvätt och narkotika

Svenskarna Moustafa Mustafa, Sam Shaje och Marinella Cicak samt Francisco Moreno Verdu är för sin del åtalade för penningtvätt tillsammans med Ivan Cicak. Sam Shaje är en fastighets- och bostadsmäklare i Spanien och det är i samband med en del fastighetsaffärer som han blivit misstänkt för brott.

Moustafa Mustafa och Sam Shaje är misstänkta för penningtvätt genom flera olika bolag i Spanien såsom Gastro Arena Investment SL, Gastro Group Arena SL och Marbella Investment Group.

Dessutom är Moustafa Mustafa kopplad till flera företag i Sverige såsom N&T Fastighetsservice AB och HC Call AB. Men dessa företag har ingen koppling till den spanska brottsutredningen.

Även flera andra bolag som de inte äger som exempelvis House of K Investment AB, Valia Assist SL, Kaneteg Real Estate Group SLU, Maiti Homes SL och Madeliene Estate SL omnämns som inblandade i olika affärer, liksom i samband med fastighetsaffärer. Inga företrädare för dessa bolag är misstänkta för några brott.

Ivan Cicak och hans fru Marinella Cicak är misstänkta för penningtvätt genom bolaget Cicak Invest SL. Ytterligare ett bolag som inte ägs av Cicak är inblandat i samband med flera transaktioner i Cicak Invest SL. Det heter PL Inwest Yacht & Property SL och har ett par svenska systerbolag varav ett heter PL Intress AB. Inga företrädare för de bolagen är misstänkta för brott i samband med den spanska utredningen. Ivan Cicak är känd som narkotikakungen i Helsingborg.

Haschsmuggling

I en lastbil tillhörande Xbil Upplevelser AB som formellt ägs av Rox@nna Uut*la hittades den 12 oktober 2019 92 kilo hasch. Vilka som är misstänkta för det brottet är i skrivande stund okänt. I styrelsen satt tidigare Al*xsander Rozb*han Sh@je (bror till Sam Shaje) tillsammans med  Rox@nna Uut*la. Han har ersatts av Mon@ Sh@je H@raldsson. Ytterligare en bror till Sam Shaje vid namn Mart#n C*ffa Sh@je är enligt den spanska polisens utredning kopplad till bolaget. Ingen här nämnd person verkar ha någon koppling till haschsmugglingen.

Poliskorruption

Rafael Gallego Guerrero som var  en lokal polis i Marbella är för sin del åtalad för mutbrott för att tagit emot ersättning från Joakim Broberg i utbyte mot upplysningar.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!