Malmvägen – sex dömda för vapenbrott

I oktober åtalades sex unga män för vapenbrott då de bland annat använt kulvertarna under Malmvägens ökända hus som skjutbana för att pröva olika vapen. Det hela upptäcktes från början av av boende i huset som rapporterade att det fanns kulhål i en dörr i källaren.

Polisen satte därför upp dolda övervakningskameror i kulverten som de trodde användes som skjutbana. Kamerorna filmade bland annat ett tillfälle när flera personer rörde sig och spring omkring i källaren med flera olika vapen. Det visade sig att de förberedde sig för hämnd mot ett annat kriminellt nätverk i Märsta efter ett stort slagsmål i Värtahamnen. Flera personer kunde identifieras på filmerna

I maj 2022 genomfördes därför husrannsakan hos ett stort antal personer som ansågs ha en koppling till det kriminella Turebergsnätverket. Vapen och i ett fall också narkotika beslagtogs vid razzian. Sex personer kom att åtalas för flera olika vapenbrott. Alla åtalades för flera olika vapenbrott av olika grad under våren 2022. De ska ha innehaft och hanterat an automatkarbin, sex pistoler och en revolver samt ammunition till dess.

De dömda

Nu har dessa sex personer, Oliver Wallin, Ibrahim Othur, Yilmaz Akman, Hüseyin Akman, Melih Balci och Erman Demirkiran, var och en dömts till 4,5 års fängelse för vapenbrott. Alla sex har förnekat brott och domen kommer med alla sannolikhet att överklagas. Några har dock medgett att de syns på polisens övervakningsfilmer. De påstår att de höll i vapenattrapper för att spela in en musikvideo och att det inte handlar om verkliga vapen.

Alla de sex dömda är arbetslösa. Flera av dem bor hemma hos sina föräldrar. De är alla tidigare dömda för brott från tidig ålder. Många av dem har erbjudits stöd både i skolan och av andra instanser i samhället. Men det har inte hjälpt. En av männen var villkorligt frigiven från ett fängelsestraff för grovt vapenbrott och hade precis kommit ut när han greps.

Oliver Wallin dömdes redan som 16-åring för grov misshandel. Som 18-åring dömdes han till elva månader sluten ungdomsvård för bland annat anstiftan till rån, misshandel och utpressning. 2015 dömdes han till fängelse för första gången. Han fick då 9 månader för grovt vapenbrott. 2021 dömdes han till fängelse i tre år och nio månader för bland annat tre fall av grov misshandel.

Domen

Männen dömdes för att uppsåtligen, tillsammans och i samförstånd, innehaft vapen. Vapnen ska ha hanterats och delvis förvarats på allmän plats. Dessutom på annan plats där människor brukar samlas vilket innebar att brottet bedömdes som synnerligen grovt.

– Ärendet är hanterat av lokalpolisområdet i sin helhet och domarna är ett resultat av ett otroligt gediget spanings- och utredningsarbete säger Stephan Kiernan, lokalpolisområdeschef i Sollentuna, i ett pressmeddelande.

– Utredningen har byggts upp stegvis där vi har lyckats bevisa att männen i den här gruppen har hanterat flera vapen tillsammans. Detta har gjort att vi har kunnat koppla vapnen till hela gruppen som nu döms. Bevismaterialet har till större delen bestått av ett över två timmar långt filmmaterial som visar hur männen rör sig nere i en källaren med vapen samt hur vapnen lämnas över till varandra och det blir tydligt hur de tillsammans hanterar vapnen. Bevisning i form av fingeravtryck och dna har också utgjort en del i bevisningen säger Caroline Zandin utredningsledare i lokalpolisområde Sollentuna.

Sedan två år arbetar lokalpolisområdet i Sollentuna mot den organiserade brottsligheten i Tureberg,. Det är ett långsiktigt arbete som är tänkt att pågå under lång tid framöver.

Malmvägen

På Malmvägen har dock inget förändrats efter att de sex unga männen greps och åtalades. Och trots att polisen arbetat med en specialinsats. Situationen är densamma som den varit sen området byggdes under miljonprogramsåren. Det är ett område som är byggt så att det gynnar kriminella nätverk och gäng. Det är konstruerat så att det underlättar kriminell verksamhet och gör det svårt för polisen att bekämpa gängen.

I förundersökningen beskriver polisen läget på Malmvägen och i Tureberg på följande sätt:

Kärnan i det kriminella nätverket utgörs av individer ur en släkt som bott i området sedan 1970-talet och merparten av de övriga som ingår i nätverket är uppvuxna tillsammans i området. Nätverket bedriver en territoriell kontroll i centrala Sollentuna vilket innebär att nätverket bland annat kontrollerar narkotikahandeln i området och inte fritt tillåter närvaro från andra kriminella grupperingar. Nätverket bedriver även en egen rättskipning i området och det finns på grund av detta en utbredd tystnadskultur och rädsla för att samarbeta med polis eller andra myndigheter. Den territoriella kontrollen upprätthålls genom ett högt våldskapital.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!