Delvis ogenomtänkt av Ulf Kamne om fler träd i Göteborg

Ulf Kamne är den ledande personen i miljöpartiet i Göteborg. Ibland kommer han med mycket märkliga utspel. De senaste är ett utspel om att Göteborg behöver fler träd. Fler träd är inte fel i sig, men brist på träd är inget som Göteborg har. För få träd och grönområden är inte ett problem i Göteborg. Göteborg är en av de grönaste städerna som finns. Det finns fler träd i centrala Göteborg än i de flesta andra städer av samma storlek och än i all andra större svenska städer.

En huvudanledning till det är förstås Slottsskogen, men också Stigberget vid Masthuggskyrkan, Haga Kyrkoplan, Linnégatan, Botaniska Trädgården, Trädgårdsföreningen, Kungsparken, Nya allén och Gamla Allén, Brunnsparken, Renströmsparken samt berget i Johanneberg ovanför, Lorensbergsparken, Vasaparken, Avenyn, Sten Sturegatan, Kronhusparken, Skansen Kronan, grönområdena mellan Guldheden/Landala och Annedal, Fogelbergsparken, Guldhedsdalen, området vid Guldhedens vattentorn, Mossen, Carlanderparken, Liseberg, Burgårdsparken, Stampkyrkogården och Skansen Lejonet bidrar till att göra Göteborg till den trädrikaste och grönaste staden. Brist på träd är ärligt sagt inte nåt av Göteborg större eller viktigare problem. Kamnes förslag är faktiskt bara underligt då det utgår från ett icke-problem. I alla fall så länge vi talar om Göteborg. Det är därför ett märkligt utspel, ett slags desperat utspel för att i sista stund försöka vinna röster från de som tycker att Västlänken innebär att en massa träd försvinner.

Som exempel på vad som kan göras tar Ulf Kamne upp en park på parkeringen mellan Plantagegatan och Hagabion vid Linnégatan i Masthugget/Olivedal. Det är ett ogenomtänkt förslag. Ska parkeringen vid Hagabion tas bort och förvandlas så bör det vara till ett eller flera bostadshus. Inte till en park som bara kan bli ett nytt Brunnsparken. Ett uppehållsrum för de som samhället inte vill se och inte vill ha. Inget fel på sådan uppehållsrum, de behövs också, men Plantagegatan/Linnégatan är kanske inte den bästa platsen för det då det kommer att skapa friktion och motsättningar mellan olika befolkningsgruppers intressen.

Naturligtvis är det dock ett bra förslag när han vill ha fler boulevarder, gator kantade av träd som Sten Sturegatan, Linnégatan och Avenyn etc. Varför han tar upp Järntorget specifikt som en så kallad värmeö begriper jag dock inte. Det är ju ett torg med en mängd träd, fler än de flesta torg. Den bästa lösningen när det gäller en del torg är att bygga om dem från parkeringsplatser till mötesplatser med uteserveringar och skuggande träd. Exempelvis gäller det Grönsakstorget och Lilla Torget. Fler träd på Kungsportsplatsen vore troligtvis också bra.

Lämpliga gator att förvandla till boulevarder finns också mitt inne i Göteborg och inte bara utanför.  Dag Hammarskjöldsleden är bara en. Vi har motorvägen genom Gårda, Oscarsleden (tyvärr utgör de aktuella planerna för norra Masthugget, vilka Kamne stöder, ett hinder för en sådan utveckling), Skånegatan, Södra vägen, Mölndalsvägen, Berzeliigatan, Gibraltargatan, Aschebergsgatan, Engelbrektsgatan, Vegagatan, Första Långgatan, Viktor Rydbergsgatan, Eklandagatan, Odinsgatan, Friggagatan, Sprängkullsgatan, Husargatan med flera. I några fall finns det redan träd på delar av dessa gator, en kort bit eller på ena sidan.

Smalare gator kan knappast bli boulevarder, men träd kan de få ändå. Exempel på sådana gator är exempelvis Sveagatan, Storgatan, Viktoriagatan, Nordenskiöldsgatan, Olivedalsgatan, Plantagegatan, Prinsgatan, Molinsgatan och Utlandagatan. Även här gäller att en del av dessa gator har träd på vissa delar av gatusträckningen.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!