Det finns pengar – vänstern ska diskutera vad vi vill ha – inte hur det ska finansieras

Hanteringen av de många flyktingarna som kom till Sverige år 2015 och hanteringen av covid-19-pandemin 2020 visar att staten inte behöver låna pengar för att använda pengar. Det är nämligen bara att ge ut nya pengar. Så gjorde regeringen 2015 och så gjorde regeringen år 2020. Det finns pengar. Inte ens de ledande svenska politikerna anser att brist på pengar är ett problem:

Eller som Magdalena Andersson uttryckte saken vid en pressträff den 9 november. ”Brist på pengar”, sa hon, ”får inte, ska inte och kommer inte stå i vägen för en framgångsrik bekämpning av viruset och vård av våra sjuka.” Hon hade då redan räknat upp krisåtgärderna från i våras: 200 miljarder i rena utgiftsökningar, 250 miljarder i garantier, över 300 miljarder i möjliga anstånd på skattebetalningar. I höstbudgeten kom ytterligare 100 miljarder och efter det har miljardrullningen från staten fortsatt med en rad nya åtgärder samt förlängningar av de från i våras.

Någon inflation blev det inte under flyktingmottagandet och inte idag heller. Trots att staten vräker ut nya pengar. I själva verket var och är det bra för samhället. Den ekonomiska tillväxten ökade Det hela en vinst för samhället i sin helhet, invånare, företag, kommuner. Och för staten betyder det ingenting. Inge lån behöver tas (De lån som staten påstås ta är bara rena bokföringstekniska saker, för pengarna kommer ju från staten från början. Att låna av sig själv är inte möjligt.). Ett statligt underskott blir det men det spelar ingen roll då det är en vinst för samhället i övrigt.

Det är alltså inga problem för staten att finansiera saker genom att ge ut pengar, att skapa pengar.  Finansiering av reformer och infrastruktursatsningar är inga problem. Vi i vänstern ska därför enbart diskutera vad vi vill göra. Finansieringen är löst. Den diskussion som förekommer i tidningen Flamman är därför inget annat än en acceptans av och anpassning till nyliberalismens dogmer. En meningslös och felaktig diskussion där alla ägnar sig åt nyliberala ekonomiska hårklyverier. Det är inte vänster, det är inte socialistiskt.

Det finns pengar. Det nyliberala och politiskt beslutade finanspolitiska ramverket måste överges. Vänsterpartiet måste ta avstånd från det och lämna det.

Och det finns pengar till en bättre välfärd och vård, bättre skola, bostäder åt alla, en snabb utbyggnad av solenergi, en rejäl satsning på järnvägarna med höghastighetsjärnvägar, en politik för full sysselsättning problemet i det sammanhanget är inte pengar utan arbetskraft. Det kan lösas genom ökad invandring och på sikt genom ökat barnafödande.

En vänsterpolitik måste gå ut på att satsa oss igenom klimatkrisen, satsa på att snabbt lösa problemen med fossila bränslen inklusive en modern trafikpolitik och införa en social bostadspolitik för framtiden, en social kriminalpolitik, en fungerande och modern energipolitik osv.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!