Varför har Sverige klarat covid-19 sämre än Finland och Norge?

Sverige har i jämförelse med de flesta länder klarat covid-19-pandemin bättre. Överdödligheten hör till de lägsta i Europa. Men samtidigt har Sverige klarat sig sämre än framförallt Finland och Norge. Det senare är dock inget nytt. Samtliga pandemier i modern tid har drabbat Sverige mycket hårdare än grannländerna. Det gäller polio-pandemin på 1950-talet, influensapandemin 1957 (asiaten) och influensapandemin 1968 (hong kong).

Att Sverige har en högre överdödlighet på grund av covid-19 än Norge och Finland beror därför sannolikt inte på olika hantering av covid-19 utan måsta ha helt andra förklaringar. En del av dem generella såsom fler tätbefolkade områden och större rörlighet.

Svenskar reser mycket mer utomlands än folken i våra grannländer vilket är en orsak till att vi tidigt fick in mer smitta. Vidare har Sverige tre mycket tätbefolkade områden. Finland och Norge har ett område var (Helsingfors och Oslo) och där skiljer sig inte dödligheten och smittspridningen så mycket från hur det ser ut i Sverige.

Den viktigaste faktorn är dock troligen att Sverige, rättare sagt Stockholmsområdet, fick in många fler fall av covid-19 på grund av svenskars benägenhet att åka skidor i Alperna under sportlovet. Detta gjorde det mycket svårare att begränsa smittan i början. I boken Varför det mesta du vet om covid-19 är fel skriver läkaren Sebastian Rushworth så här:

Huvudskälet till detta är att sportlovet, då många svenskar reste till alperna för att åka skidor, inträffade i slutet på februari. De andra nordiska länderna har liknande ledigheter men där ligger de tidigare på året. Så om några norrmän, danskar, eller finnar for till alperna gjorde de det innan pandemin exploderade i regionen, medan stockholmarna var där när viruset höll på att spridas som värst.

De två andra stora regionerna i Sverige – Skåne och Västra Götalandsregionen – fungerar som en sorts kontrollgrupper för denna hypotes. Båda dessa regioner hade sina sportlov en eller två veckor före Stockholm och båda drabbades under våren mycket lindrigare. Under våren inträffade 40 procent av coviddödsfallen i Region Stockholm, trots att regionen bara har 24 procent av Sveriges befolkning.

[…]

Det är idag tydligt att SARS-CoV-2 är ett starkt säsongsbundet virus som försvinner under den varmare årstiden. Därför kunde det under våren 2020 räcka att virusets spridning till en region fördröjdes några veckor för att regionen i princip skulle slippa den första vågen.

En annan faktor bakom större smittspridning är att Sverige har betydligt större andel invandrare. I Sverige är 19 procent av befolkningen född utomlands, jämfört med 14 procent i Danmark och Norge samt 8 procent i Finland. Personer med mörkt skinn löper enligt flera rapporter större risk att få allvarlig covid-19. Den främsta orsaken till detta är att de i våra nordliga länder ofta har D-vitaminbrist. Mörkt skinn gör det svårare att tillverka D-vitamin genom att vara i solen, invandrare dricker och äter inte mjölk (D-vitaminberikad) i samma utsträckning som infödda svenskar och äter inte fet fisk (D-vitaminrik) i samma utsträckning.

Dessutom är klassklyftorna i Sverige större (fler fattiga områden) och i Stockholmsområdet (men ingen annan stans) har ett samband mellan många döda i covid-19 och fattigdom kunnat påvisas. Detta kan dock även till viss del bero på D-vitaminbristen bland invandrare som ju i Sverige främst är låginkomsttagare. Men fattiga har rent generellt en sämre hälsa vilket i sig är en riskfaktor för allvarlig covid-19. Sverige har också en större trångboddhet bland fattiga vilket ger bättre möjligheter för viruset att sprida sig.

Vidare så hade Sverige en historiskt låg dödlighet under 2019. Detta höll i sig även under de första månaderna 2020, dvs innan covid-19 slog till. Detta innebar att när väl covid-19 kom till Sverige så fanns det förhållandevis fler sköra äldre personer i livet än i grannländerna där 2019 var ett normalt år vad gäller total dödlighet.

Läs mer:

Läs också:


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.