Vaccinerna mot covid-19

Det stora problemet med covid-19 är olika länders och olika regeringars panik och panikartade åtgärder. De flesta regeringar i världen har överreagerat totalt. Dödligheten i covid-19 är låg och panikåtgärderna orsakar sannolikt fler dödsfall än sjukdomen i sig. Att stänga länder har varit en helt oproportionerlig reaktion som skapat fler problem än den löst. På grund av samma panik har också vaccinerna stressats fram. Det bäddar för att de inte testas ordentligt och inget vet egentligen hur bar de är för riskgrupperna eller om det finns några problem med dem.

Trots det kommer jag att vacciner mig så fort jag får erbjudande om det. Jag vill inte ha covid-19 då min fru ingår i en riskgrupp. Vi ingår dock båda i samma vaccinationsfas, fas 2, beroende på vår ålder. Några biverkningar är jag inte orolig för då de flesta vacciner inte har några allvarliga biverkningar. och det finn så här långt inga konstaterade biverkningar av något vaccin mot covid-19. När det gäller de fall av narkolepsi som följde på vaccinationerna mot svininfluensa så handlar det om att narkolepsi är en följd av influensan i sig och eftersom det vaccinet består av svagare influensavirus så kunde en biverkning bli narkolepsi. Det har ingen koppling till vaccinet i sig. Narkolepsi är en följd, en biverkan, av influensa.

Det olika vaccinerna mot covid-19 fungerar på lite olika sätt och är lite olika effektiva. Det finns också två typer av vaccin mot covid-19, de som är baserade på RNA-teknik (mRNA) och de som använder adenovirus för att ta sin in i cellerna (vektorvaccin). Astra-Zenecas, Janssens (Johnson & Johnson) och det ryska vaccinet Sputnik V är av den senare typen. Sputnik V och Johnson & Johnssons vacciner anses vara mer effektiva än andra vektorbaserade vacciner. Vektobaserade vacciner tycks vara lite mindre effektiva än de andra.

Det stora problemet med vaccinerna är dock varken biverkningar eller bristande effektivitet. Det stora problemet är att läkemedelsbolagen som utvecklat dem främst är ute efter att tjäna pengar. Folkhälsan är fullkomligt ointressant för dem. De tycks i praktiken begränsa tillgången till vaccin. Länder som saknar egen utveckling och egen tillverkning av vaccin får därför vaccin i en mycket långsam takt medan länder som har tillverkning förbjuder export. En sådan ordning är inte rimlig. Tänk om det handlat om en sjukdom som varit lika dödlig som smittkoppor eller pesten (digerdöden). Då hade världen varit rejält illa ute. Nu var det inte så utan covid-19 är en sjukdom med låg dödlighet och världen hade klarat sig bättre om länder låtit bli att stänga ner helt.

Att läkemedelsbolag och enskilda rika länder ska kunna utpressa andra länder och deras befolkningar är inte rimligt och en ny ordning måste till. Vacciner borde inte vara patentskyddade och borde kunna tillverkas överallt där det behövs. Vacciner borde vara allmän och gemensam egendom helt enkelt.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!