”Trygghet och säkerhet är inte alls detsamma som många verkar tro. Den som vill känna sig säker har låst sin dörr. Den som är trygg låter dörren vara öppen.”
Han som skrev detta och som jag citerar heter Henrik Lund. Han skrev det i en debattartikel i Magasinet Paragraf. Det går inte att skapa trygghet genom att satsa på säkerhet. Ett samhälle som satsar på säkerhet skapar i verkligen mer otrygghet.
Säkerhet ger inte trygghet
Säkerhet är sådant som lås, larm, övervakningskameror, inlåsning, hårda straff, mer poliser osv. Ju mer vi får av detta ju mer otrygga kommer vi att bli. Men det ger oss inte trygghet. En otrygg människa har dörren låst. Personen kanske känner sig säker men inte trygg.
För att få trygghet måste vi få bort otrygghet i form av bostadslöshet, arbetslöshet, rädsla för sjukdomar, oro för att inte få stanna i Sverige, för att inte ha tillräckligt med pengar, att inte få bra vård osv. Sådana sociala orsaker är basen för all otrygghet. Personer i fattiga områden är mycket mer otrygga än personer i rika områden. Detta trots att brottsligheten i många rika områden är högre.
Detta gäller tydligt i Göteborg där brottsligheten, risken att misshandlas eller blir rånad, är högst i centrala staden. Rika områden. Missbruk och narkotikalangning är också betydligt mer omfattande omfattande i rikare områden. Sålunda har det förhållandevis rika Majorna i Göteborg mest missbrukare och mest öppen narkotikahandel. När polisen fick tag på en lista på kunder hos en knarkhandlare visad det sig att huvuddelen av dem bodde i staden rika stadsdelar. Hovås, Askim, Näset, Örgryte, Lorensberg etc.
Vi kan helt enkelt inte skapa trygghet genom att bekämpa brottsligheten (den måste förstås ändå bekämpas). Det finns ingen direkt koppling mellan otrygghet och brottslighet.
Att skapa trygghet
Trygghet kan i bara skapas genom att bekämpa det som skapar otrygghet. Arbetslöshet, bostadslöshet, inget permanent uppehållstillstånd, dålig skola, dålig vård, orättvis skola, orättvis vård, sjukdomar, rasism osv.
De kriminella gängen som finns i vissa förorter är en konsekvens av denna otrygghet och de orättvisor som skapar denna otrygghet. När de väl existerar bidrar de förstås i sin tur till mer otrygghet. Det hela blir en negativ spiral. Bara om grunden till denna utveckling stoppas kan trygghet skapas.
Det är orättvisorna och bristerna i samhället som måste åtgärdas.
Läs mer:
- Kriminalitet är inte ett problem utan ett symptom på problem
- Otrygghet finns i SD-land, Malmö och Stockholm
- Tryggheten ökar inte med fler ordningsvakter
- Tätare stad ger ökad trygghet
- Våldet och tryggheten i samhället
- Brottslighet och otrygghet hänger inte ihop
- Upplevd otrygghet störst där utsattheten för brott är minst
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.