Naivt om gangsterrapp från SSU

Musik skapar inte gängkriminella skriver Annie Sinistaj från SSU Skåne i ett debattinlägg i GP. Hon har naturligtvis helt rätt. Men för de som är på brinken för att bli gängkriminella så kan deras livsval legitimeras genom gangsterrappen. Så Sinistajs inställning är nog också lite naiv trots allt.
När jag var tonåring så ingick jag i en grupp ungdomar. Ett tajt sammanhållet ungdomsgäng dom bland annat ägnade sig åt moped- och mc-stölder och haschlangning förutom att lyssna på musik, dansa på klubbar och folkparker, studera och arbeta. Vi kunde också råka i rejäla slagsmål med fiender. Idag skulle vi kanske ha kallats ett ungdomsgäng, ett kriminellt nätverk eller ett gatugäng.

Nationalteatern gjorde på denna tid en föreställning som hette Speedy Gonzales och senare en skiva som heter Livet är en fest. Deras låttexter handlade om droger och langning. Vi såg det hela som texter om oss. Texter som beskrev och legitimerade vårt liv och vad vi gjorde. Detta trots att Nationalteatern hade ett drogfientligt budskap.

Gangsterrapp

Det är för mig uppenbart att gangsterrappen påverkar ungdomar av idag på samma sätt. Till och med mer då gangsterrappen glorifierar droger och våld. Det blir i deras texter ett ideal. Medan Nationalteatern på sin tid tog avstånd från och bekämpade droger så hyllar gangsterrapparna både droger och våld. Dessutom deltar de själva i langning av narkotika och i våldsaktioner inklusive mord. Det är klart som korvspad att det påvekar en del ungdomar till att välja kriminaliteten istället för nåt annat. Att se ett kriminellt liv som ett alternativ.

Att förbjuda musiken eller texterna skulle förmodligen inte ha nån som helst effekt på nånting. Men fanns inte musiken så skulle kanske några enstaka personer inte blir kriminella. Men vill vi får bort den här typen av våldsförhärligande musik så måste vi få bort de förhållanden som föder den. Det är väl också vad Sinistaj föreslår.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!