Investeringar är den bästa stimulansen

Coronakrisen drabbar världen och Sverige hårt. Förutom att människor rycks bort i förtid är de sociala konsekvenserna enorma. Sveriges redan höga ungdomsarbetslöshet är den värsta på drygt femton år. BNP-raset under andra kvartalet 2020 var det kraftigaste sedan BNP började mätas per kvartal 1980.

Katalys publicerade i våras rapporten Investeringar är den bästa stimulansen. Författaren Anton Svensson visar i rapporten hur forskningen bekräftar att en offensiv investeringspolitik är det mest effektiva för att ta Sverige ur en ekonomiska kris. En sådan politik ger till exempel fyra gånger fler nya jobb än motsvarande skattesänkningar.

Rapporten pekar på fyra förslag om var investeringar gör mest nytta:

1. Omfattande upprustning av landets infrastruktur. Den befintliga infrastrukturen behöver repareras och byggas ut. En sådan insats är också en möjlighet att tidigarelägga den nödvändiga gröna omställningen. Det betyder ökade offentliga investeringar på järnvägar, elnät, energi och grön omställning.

2. Höj ersättningen i a-kassan ytterligare. Arbetslöshetsersättning till låginkomsttagare istället för skattesänkningar för höginkomsttagare är inte bara mer jämlikt. Det gynnar också den ekonomiska tillväxten bättre eftersom höginkomsttagare sparar mer när de får mer. Fattigare människor kan inte spara och ökar sin konsumtion.

3. Ökade satsningar på den kommunala välfärden, framför allt äldrevården. Vården har gått på knäna länge på grund av besparingar. Covid-19 har förvärrat situationen.

4. Bygg mer. Trots ett rekordhögt behov av bostäder avtar byggtakten. Pandemin förstärker denna utveckling. Regeringen måste sparka igång skapandet av hyresrätter med en rimlig hyra. Det behös alltså ett subventionerat byggande av hyresrätter.

Läs mer om Katalys och deras rapporter:
Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!