Varför vänsterpartiet har fel om covidvaccinationer

I en debattartikel i ETC skriver flera ledande Vänsterpartister om covid-19. Dem nar att det aldrig kommer att gå att få till en lösning av problemen med viruset SARS-Cov-2 så länge befolkningen i fattiga länder inte har tillgång till vacciner. Det är på en grundläggande nivå felaktigt.

Ett virus av den typ vi hör pratar om måste mutera för de nya virusen kommer med tiden att bli mindre dödliga. Visserligen blir de också mer smittsammas men det spelar egentligen ingen roll om ingen dör av dem. Utan mutationer kommer denna situation aldrig att uppstå. Mutationer är helt enkelt nödvändiga för att pandemin ska upphöra. Vänsterpartisterna Karin Rågsjö, Yasmine Posio, Lorena Delgado Varas och Malin Björk har helt enkelt fel på denna punkt.

Det är inte heller en katastrof att fattiga länder i Afrika, Asien och Karibien har dålig tillgång till vaccin. De har låga dödstal ändå. Något som beror på att det finns mycket få riktigt gamla och sköra i dessa länder. Unga människor dör extremt sällen i covid-19. Denna egenskap hos viruset SARS-Cov-2 innebär att fördelningen av vaccinet mot covid-19 inte är nåt stort problem. På denna punkt har de fyra debattörerna följaktligen också fel.

Patent och immaterialrätt

På ett generellt plan pekar dock de 4 vänsterpartisterna på ett grundläggande problem. Ojämn fördelning av resurser, i detta fall läkemedel. Problemet är förstås det som vänsterpartisterna pekar på, läkemedelsbolagens patent och immaterialrättsskydd. Men dessa ska inte bara tas bort vad det gäller covid-19 utan även för alla andra läkemedel.

Just i fallet med covid-19 har det ju haft en i stort sett obefintlig betydelse men i andra sammanhang, exempelvis när det gäller AIDS/HIV har det lett till miljontals fler dödsoffer. De fyra debattartikelförfattarna har i denna fråga rätt men deras kvar på att ta bort patenten för bara covid-19-vacciner är tandlöst och långtifrån tillräckligt.

Läs mer om covid-19

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!