Bolagen som tjänar pengar när elpriserna är höga

Just nu är elpriserna i Sverige mycket låga. Lägst i norra Europa tillsammans med Danmark och Finland dit Sverige just nu exporterar en massa el. El från Sverige exporteras till samtliga länder i vår närhet.  Det senare är det normala men ibland importerar Sverige från Norge och Danmark. Men inte just nu. När elpriserna stiger är det främst elproducenterna som tjänar pengar.

De största elproducenterna är Vattenfall, Fortum, Uniper, Statkraft och Skellefteå Kraft. De 5 stora som dock egentligen bara är 4 eftersom Uniper ägs av Fortum.

Stora vinster när priset är högt

ETC har intervjuat företrädare för två av bolagen, de två minsta, men missat att Fortum och Uniper ingår i samma koncern:

Nummer fem på listan över de tyngsta producenterna är Skellefteå kraft. Där pratar man gärna. Bolaget är störst av alla de kommunalt ägda kraftbolagen och finansdirektör Elin Bergsten säger så här:

– Det ser betydligt bättre ut än 2020, så är det. Givetvis är det så att om det är högre priser så har vi som producent högre intäkter. Vi är glada över att vi kan spara i ladorna då produktionen kräver löpande investeringar. Som marknaden ser ut är det mycket större prissvängningar än förr. Vi gjorde en jätteförlust 2020, säger Elin Bergsten.

Det året gjorde Skellefteå kraft ett minus på 237 miljoner kronor. I en intervju med SvD i oktober 2021 sa Elin Bergsten att ett enda öres skillnad på priset, ger 40 miljoner kronor. Men exakt hur många miljoner som skiljer mellan 2020 och 2021 är alltså inte klart än. En prognos ligger på 990 miljoner i vinst före skatt för hela förra året.

[…]

Norska statens Statkraft är nummer fyra på listan över Sveriges största elproducenter. Där är Anders Meijer produktionschef för Sverige. Bolaget säljer till skillnad från de andra bjässarna aldrig till slutkund. De kränger bara till Nordpool, börsen där europeiska länder köper och säljer elkraft.

– Ja, det var helt klart bättre, högre, priser för oss i oktober, november och december 2021 än samma period 2020. Så vi tjänade mer. Hur mycket är inte klart än, säger Anders Meijer.

Statkraft är alltså egentligen nummer tre och Skellefteå Kraft nummer fyra.

Storbolagen

Det är dessa 4 bolag som tjänar mer pengar när elpriset är högt. De är alla offentligt ägda och kontrollerade. Svenska staten äger Vattenfall, finska staten äger Fortum och därmed också Uniper, norska staten Statkraft och Skellefteå kommun äger Skellefteå Kraft AB.

Alla bolagen utom Statkraft äger andel i kärnkraftverken i Sverige. Fortum driver också kärnkraftverk i Finland. Framförallt är de fyra bolagen dock innehavare av vattenkraftkraftverk. Uniper driver en mängd gas- och kolkraftverk ner i Europa. Statkraft äger enbart vattenkraft och vindkraft, främst i Norge och Sverige. Vattenfall, Statkraft och Skellefteå Kraft AB är de bolag som har stora installerad vindkraftseffekt. Vattenfall har dock mer vindkraft i Danmark än i Sverige.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!