Klimatomställning är inte individens ansvar

Vänsterpartiet har ändrat linje när det gäller klimatpolitiken. Från en linje med fokus på individens ansvar för klimatomställning till en linje som tar fasta på att klimatförsämringarna bara kan stoppas genom strukturella förändringar. Klimatomställningen är därmed ett kollektivt ansvar som staten måste ta ansvar för. Håkan Blomqvist skriver om den ny linjen i förhållande till kongressen samt de förändringar som kongressen fick igenom i valplattformen:

De inleddes kring klimatfrågan där styrelsen underströk att omställningen inte var individens utan samhällets ansvar. Det är staten som måste understödja omställning av industri, transportsystem och energiförsörjning som står för två tredjedelar av utsläppen. Att människor sopsorterar är bra men Vänsterpartiet ska inte bidra till individers klimatångest för att de inte har råd att köpa elbil eller vill åka på charterresa. Ombud som instämde varnade för pekpinnar, moralism och skambeläggning.

[…]

Men när motionen ”Investeringar är viktiga – men klimatomställningen kräver mer”, från ett fyrtiotal av partiets klimataktivister på olika håll i landet, antogs med klar majoritet var den snäva inriktningen på gröna industriinvesteringar inte längre allenarådande. Till valplattformen fogades samhällets ansvar för att möjliggöra klimatomställning och alternativ i vardagen:

”Där inte teknikskiften räcker för att minska utsläppen måste konsumtionen styras bort från det smutsiga och alla ges förutsättningar att leva mer hållbart. Vi ser ett hållbart liv som ett bättre liv. Kortare arbetsdagar med mer tid för relationer och egna intressen, produkter som håller och lätt kan återanvändas och delas istället för slit- och släng. Renare storstadsluft, billig och fungerande tåg- och kollektivtrafik. Hälsosammare mat från vår egna svenska landsbygd.”

Vänsterpartiets nya inställning om klimatomställning är som jag ser det mycket bra. Men Nooshi Dadgostars och partiledningens hantering av den har inte varit lika bra.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!