Ska EU lyckas ta sig upp ur sin självskapade grop?

Lagom till jul skrev Emmanuel Macron och Mario Draghi ett manifest där de krävde reform av EU:s budgetregler. Det går inte att ha ett system som förbjuder investeringar, hävdade de.

Emellertid lär det bli svårt att ändra något, anser den franska ekonomitidskriften Alternatives Economiques. De regler som finns nu är ett resultat av den så kallade Stabilitets- och tillväxtpakten. Och för att rubba den måste alla vara överens.

Och skälet till att den kom till var att ingen vågade låta något annat land gödsla med pengar, av rädsla för att det skulle bli inflation i euro. Om man ska ha en gemensam valuta kan man inte släppa ratten till någon. Bättre då att låsa allt.

Så nu sitter de fast.

Stabilitets- och tillväxtpakten

Stabilitets- och tillväxtpakten är ett exempel på att det numera inte är personer som styr, utan institutioner*). Institutioner är överenskommelser, bevakade av administrationer med makt att straffa och belöna och styra genom regisserad förväntan; överenskommelserna kan vara gjorda för hundra år sen men ändå omöjliga att förändra – ända tills något välter dem över ända fast orsaken kanske bara är någon ny överenskommelse som har gjorts i något syfte som inte har med den ursprungliga att skaffa.

I det här fallet handlade det om att europeiska politiker var avundsjuka på USA som hade en valuta som samtidigt var global reservvaluta. Dvs USA kunde sälja dollar som vilken produkt som helst och tjäna pengar på det. De europeiska politikerna ville vara med i den businessen, och Stabilitets- och tillväxtpakten med dess tvångströja var något man fick på köpet.

Så nu kommer EU-politiker och EU-byråkrater att få ägna en massa energi och påhittighet åt att lura sina egna bestämmelser enligt Alternatives Economiques. Investeringsförbud måste man ha, annars tippar euron. Men om man har investeringsförbud kommer den europeiska ekonomin ohjälpligt att krympa.

Förmodligen kommer de att hitta på något trick, alternativet är att Europa försvinner som ekonomisk stormakt. Men det finns ju mer matnyttiga saker att ägna sin intelligens åt än att ta sig upp ur hål man har grävt själv.

Jan Wiklund

*Not) Antagligen är det detta som göder konspirationsteorier. Konspirationsteorierna är så att säga den folkloristiska versionen av institutionell makt; eftersom det inte går att se någon som styr måste dessa vara hemliga med avsikt, anser konspirationisterna. Trots att de bara är ansiktslösa byråkratier som styr efter överenskommelser gjorda av folk som sedan länge är döda.

Ursprungligen publicerat på bloggen Gemensam.

Läs mer om EU.

Liked it? Take a second to support Jan Wiklund on Patreon!
Become a patron at Patreon!